Müptela Ne Demek?
Mübtela: Düşkün, tutulmuş, aşık anlamlarına gelmektedir.
MÜPTELA KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER
Allâh Sen’i şeytanla müptelâ kılmaz! Sen’de her türlü güzel haslet vardır.
*****
Bir kalp, Allâhʼı unuttuğu nisbette gaflete müptelâ olur.
*****
Kemâller, kumarın kötülüklerini anlattıktan sonra insanları bu kahredici illete müptelâ kılan sebepleri kısaca şöyle hulâsa ettiler:
İnsan doğru yola da, eğri yola da bir arkadaş ile gider. Bir kimse sevmediği bir kimseden vâkî olan bir teklîfi, o teklif iyi bir şey olsa bile kolay kolay kabûl etmediği hâlde, sevdiğinin teklifine gözü kapalı râm olur. Bundan dolayıdır ki, arkadaş seçimine dikkat etmek lâzımdır. İnsanı kötü yollara ekseriyâ arkadaşını yanlış seçmek sevk eder.
*****
Hak ve hakîkatin en verimli tebliğ imkânı, hastahâne, yetimhâne ve hapishâneler gibi insanların mahkûmiyet, mahrûmiyet ve acziyete müptelâ oldukları mekânlarda mevcuttur.
*****
Onlardan biri fakirliğe öylesine müptelâ olur ki, kendini örten bir abâdan başka bir şey bulamaz. Onlar, sizin bolluğa sevindiğiniz gibi belâya sevinirler.
*****
Ashâbdan biri, ceza vere vere artık bıktıkları bir içki müptelâsına lânet etmişti. Bunu işiten Allâh Rasûlü (s.a.v) şöyle buyurdu:
“Ona lânet etmeyin. Allâh’a yeminle söylüyorum, bu adam hakkında bildiğim bir şey varsa, o da, onun Allâh ve Rasûlü’nü seviyor olmasıdır.” (Buhârî, Hudûd, 5)
*****
Ecdâdımızın; “Hâfıza-yı beşer, nisyân ile mâlûldür.” darb-ı meseli meşhurdur. Geçen zaman, unutma illetine müptelâ insan hâfızasından pek çok hassâsiyeti de berâberinde alıp götürmektedir.
YORUMLAR