Murad-ı İlahi

Hadisleri

Murad-ı ilahi nedir, nasıl kazanılır? Peygamberimiz ile şeytan arasında geçen konuşmada neler konuşuldu? Şeytan, Peygamber Efendimiz’e ne dedi? Hesap günü sorulacak sorular nelerdir?

Murâd-ı ilâhî... Cenâb-ı Hak, insanı cennette yarattı. Âdem ve Havva, şeytanın desîselerine aldanıp itaatsizlik edince zelle işlediler. Murâd-ı ilâhî olarak insanoğlu, dünya dershânesinde imtihana tâbî olacak, neticesinde Cennet veya Cehennemi tercih edecekti.

Yani; İnsanın çileli dünya yolculuğuna gönderilmesi, hakikatte Cenneti kazanması, Cennet nimetlerine lâyık bir kıvâmı elde etmesi içindi.

Peygamberler ve vârisleri olan Hak dostları için dünya hayatını, Peygamberler Serveri, Evliyâlar Rehberi Fahr-i Kâinât Efendimiz’in şu sözleri ne güzel hülâsa ediyor:

“Ben bu dünyada, bir ağacın altında gölgelenen, sonra da orayı terk edip giden binitli bir yolcu gibiyim.” (Tirmizî, Zühd, 44/2377)

PEYGAMBERİMİZİN ŞEYTANLA KONUŞMASI

Allah Rasûlü Efendimiz’in ve O’na samimî bir şekilde tâbî olanların dünya ile münasebetini, şu hâdise de çok net bir şekilde anlatmaktadır:

Bir gün Hazret-i Ebûbekir’e, içmesi için bal şerbeti ikram edilmişti. Şerbeti ağzına yaklaştırdığında ağlamaya başladı. Yanındakiler de gözyaşlarını tutamadılar. Hazret-i Ebûbekir’e ağlamasının sebebi sorulunca şu cevabı verdi:

“–(Bir gün) Allah Resûlü ile birlikteydim. O sırada Efendimiz’in; «Uzaklaş benden, uzaklaş benden!» diyerek, bir şeyi yanından kovmaya çalıştığını gördüm. Ancak, ben bir şey göremiyordum. Ne olduğunu öğrenmek isteyince, Resûlullah şunları söyledi:

«Dünya bütün varlığıyla bana gösterildi. (Beni kendine râm etmek istedi.) Ona;

‘Benden uzaklaş!’ dedim. O da uzaklaştı, ancak şöyle seslendi:

‘Allâh’a yemin olsun ki benden kaçıp kurtulsan da, Sen’den sonra gelenler benden kaçamayacaklar!’»”

Hazret-i Ebûbekir, sözlerine devamla;

“–İşte ben de dünya muhabbetine kapılmaktan korktum ve bu sebeple ağladım.” dedi. (Ebû Nuaym, Hilye, I, 30-31)

HESAP GÜNÜ SORULACAK SORULAR

Onlar şu hakikatin idrâkiyle titriyorlardı:

Değil bir kâse bal şerbetinin, bir bardak suyun, hattâ her saniye alıp vermekle nimetlendiğimiz nefesin dahî kıyâmette hesabı sorulacak.

Nereye harcandığı sorulacak...

Şükrünün edâ edilip edilmediği sorulacak...

Mahrumlarla paylaşılıp paylaşılmadığı sorulacak...

Çünkü âyet-i kerîmede buyurulur:

“Nihayet o gün (dünyada yararlandığınız her türlü imkân ve) nimetlerden elbette ve elbette hesaba çekileceksiniz.” (et-Tekâsür, 8)

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Nesil Endişesi, Erkam Yayınları