Mushaf Nedir?

NE NEDİR?

Mushaf: Kurân-ı Kerîm ve kapak içinde toplanmış sahifeler anlamlarına gelmektedir.

MUSHAF KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Kur’ân-ı Kerîm’e son derece tâzim ve hürmet göstermek îcâb eder. Mushaf’a yapışık olan dış kabına ve cildine bile abdestsiz olarak dokunmak yasaktır. Abdestsiz kişi, elbisesinin yeniyle de Mushaf’ı tutamaz.

*****

Yedi şey vardır ki, kul vefâtından sonra kabrindeyken de bunların ecri kendisine ulaşır: Öğrettiği ilim, akıttığı su, açtığı su kuyusu, diktiği meyve ağacı, inşâ ettiği mescid, mîras bıraktığı Mushaf-ı Şerîf, vefâtından sonra kendisi için istiğfâr edecek hayırlı evlât. (Beyhakî, Şuab, III, 248; Heysemî, I, 167)

*****

Mushaf-ı Şerîf’e baktım ve otuz üç yerde Rasûlullâh r’e itaatin emredildiğini gördüm.

*****

Başucuna yakın olan yüksek sehpanın üstünde, her fırsatta açıp okuduğu Mushaf-ı Şerîf duruyordu.

*****

Nûr Hemşire, Yâsin Sûresi’nin sonuna gelip Mushaf’ı kapattığında kalkıp İffet Anne’nin elini öptüler.

*****

Peygamber Efendimiz’in (s.a.s) ashâbı, Kur’ân-ı Kerîm’i çokça okur; onu okumadıkları ve sayfalarına bakmadıkları bir günün geçmesini istemezlerdi. Günlerine Kur’ân ile başlar, göz rahatsızlığı olanlara da Mushaf-ı Şerîf’e bakmayı tavsiye ederlerdi. (Heysemî, VII, 165) 

*****

Eğer kalplerimiz tertemiz olsaydı (yani tezkiye ve tasfiye sürecinden geçmiş olsaydık), Rabbimizʼin kelâmına doyamazdık. Ben, Mushaf’a bakmadığımbir günün geçmesini çok çirkin görürüm. 

*****

Dört hak mezhep de, Mushaf’a abdestsiz el sürmenin haram olduğu görüşünde ittifak etmişlerdir.

*****

İmâm Mâlik şöyle der:

“Tâhir/abdestli olmayan kimse, Mushaf’ı kılıfıyla veya yastık üzerinde olsa dahî taşıyamaz, mekruhtur… Bu, Kur’ân’a hürmet ve tâzîm sebebiyledir.” (Muvatta, Kur’ân, 1)

*****

Zâlimin hâfızasında bulunan Kur’ân, müslüman bir bölgede bulunup içinde namaz kılınmayan mescid, bir evin duvarında asılı durduğu hâlde okunmayan Mushaf ve fenâ bir zümre içinde yaşayan sâlih kimse.

*****

Günlerine Kur’ân ile başlarlar, göz rahatsızlığı olanlara da Mushaf-ı Şerîf’e bakmayı tavsiye ederlerdi.