Muşlu Muhtar Öğrenciler İçin Evinin Bir Odasını Sınıfa Dönüştürdü

Varto ilçesinde öğrencilerin uzaktan eğitime katılabilmeleri için evine internet bağlatan köy muhtarı Veli Kaya, sınıfa dönüştürdüğü odada çocukların ders yapmalarına imkan sağlıyor.

Muş'un Varto ilçesinde, Eğitim Bilişim Ağı (EBA TV) imkanı olmayan öğrenciler için evine internet bağlatan köy muhtarı Veli Kaya, sınıfa dönüştürdüğü odada çocukların derslere katılımını sağlıyor.

İlçeye bağlı Güzelkent Köyü Muhtarı Kaya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında uzaktan eğitim verilen Eğitim Bilişim Ağı'na (EBA TV) bağlanma imkanı olmayan öğrencilere yardımcı olmak için harekete geçti.

İlk etapta evine internet bağlatan Kaya, daha sonra evlerinde bilgisayarı olmayan öğrenciler için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden destek istedi.

Bu sayede köye 4 bilgisayarın gönderilmesini sağlayan Kaya, evinin bir odasını da sınıfa dönüştürerek ilkokul, lise ve üniversite öğrencilerine canlı derslere bağlanma imkanı sundu.

Ders saatlerinde gelen öğrencilerin ateşlerini ölçtükten sonra evinde ağırlayan Kaya, çay, meyve ve yiyecek ikramında bulunarak onların başarılı olmaları için elinden gelen çabayı gösteriyor.

"Öğrenciler için 4 bilgisayar gönderdik"

İlçe Milli Eğitim Müdürü Yalçın Süne, yaptığı açıklamada, öğrencilerin bu süreçte en iyi eğitimi alabilmeleri için öğretmenlerin tüm imkanlarını seferber ettiğini söyledi.

Öğrencilerin sıkıntı yaşamaması için Kaymakamlığın da destekleriyle önemli çalışmalar yürüttüklerini aktaran Süne, şöyle konuştu:

"Muhtarımız bir süre önce bizimle irtibata geçerek köylerine internet bağlattıklarını ancak EBA'ya bağlanamayan öğrencilerin olduğunu söylemesi üzerine kendilerine 4 bilgisayar gönderdik. Köyümüzde öğrenci sayısının az olmasından dolayı okulumuz kapalı. İlkokul, lise ve üniversite olmak üzere toplam 12 öğrencimiz bulunuyor. Öğrencilerimiz artık rahatlıkla derslerine bağlanabiliyor, bu da bizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Kaymakamlıkla birlikte aynı şartlarda bulunan köylerimize 58 bilgisayar dağıttık."

"Evlerindelermiş gibi ders yapıyorlar"

Muhtar Kaya ise iki ay önce köye internet bağlattığını ancak birçok öğrencinin EBA TV'ye bağlanabilecek bir cihazının olmadığını belirtti.

Milli Eğitim Müdürlüğünün gönderdiği 4 bilgisayarı evinin bir odasına kurduğunu anlatan Kaya, Kovid-19 önlemleri kapsamında öğrencilerin ateşlerini ölçüp ellerini dezenfekte ettiğini aktardı.

Öğrencilerin derslerinden geri kalmasına gönlünün razı olmadığını vurgulayan Kaya, "Köyümüzde internet yoktu. Gerekli yerlere başvuru yaptıktan sonra internet bağlattık ve Kaymakamlık ile Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 4 bilgisayar gönderildi. Ders çalışmak veya EBA TV'ye bağlanmak isteyen öğrenciler evime geliyor, sınıfa çevirdiğim odada kendi evlerindeymiş gibi derslerini yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

Öğrenciler de kendileri için fedakarlık yapan Kaya'ya teşekkür ederek, uzaktan eğitime katılıp derslerinden geri kalmadıklarını dile getirdiler.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.