Müslümanın Adalet Anlayışı
Allah ayetinde kinin adaleti engelleme yönüne özellikle dikkat çekmiş ve Müslümanları bu konuda uyarmıştır. Ayetin emri gereği Müslümanlar yakınlık, menfaat ya da kin gibi konular sebebiyle hiçbir zaman karşılarındaki kişi ya da topluluğa karşı adaletsizlik yapamazlar.
“Ey iman edenler, adil şahidler olarak, Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın. O, takvaya daha yakındır. Allah’tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır.” (Maide, 8)
Yüce Allah, Kuran-ı Kerim’de müminlerin adaletli olmaları gereğini emrediyor, hakkı ayakta tutmayı, adil olmayı emrederken, adaletli olmanın, erişilmesi gereken zirve olan takvaya daha yakın olduğunu da bildiriyor.
Allah ayetinde kinin adaleti engelleme yönüne özellikle dikkat çekmiş ve Müslümanları bu konuda uyarmıştır. Ayetin emri gereği Müslümanlar yakınlık, menfaat ya da kin gibi konular sebebiyle hiçbir zaman karşılarındaki kişi ya da topluluğa karşı adaletsizlik yapamazlar. Karşılarındaki kişinin inancı, düşüncesi, felsefesi ne olursa olsun, Müslümanların kendi inançlarına aykırı da olsa, bu onların bu topluluk hakkında doğru ve adaletli kararı almalarına engel değildir. Hiçbir zaman duygularına kapılarak hareket etmez ve akılcılıktan uzaklaşmazlar.
Şimdi insanlar kimi sevmiyorlarsa, onu itibarsızlaştırmak için atıyorlar hemen bir iftira!...
Oldu mu ya?!
Müslümanlık lafla değil, ahlak ve davranışlarla belli olur.
Kaynak: Cemal Nar, Altınoluk Dergisi, Sayı: 392