Müslümanın En Büyük 2 Sermayesi

İbadet Hayatımız

Müslümanın en büyük iki sermayesi nedir?

Hüdâyî Hazretleri buyurur:

Bunda gelen eğer pîr ü civandır,
Uryan gelip yine uryan giderler!
Eğer gedâ eğer şâh-ı cihandır,
Bunda uryan gelip uryan giderler!

“Dünyaya gelen genç-ihtiyar herkes -köle de olsa, cihan pâdişâhı da olsa- çıplak gelmiş ve çıplak gidecektir.”

Hayat çarşısının en asil giysisi olan kefen; bütün fânî alışverişlerin, gelgeç zevklerin, tükenmek bilmeyen hevâ ve heveslerin iptal noktasıdır. Her insan, kabre girerken yanında dünyalık olarak yalnızca bir kefen götürür. O da bir müddet sonra cesetle beraber aslına rücû eder, yani toprağa döner. Geriye sadece îman ve ameller kalır.

Kabrin Cennet bahçelerinden bir bahçe mi, yoksa -Allah korusun- Cehennem çukurlarından bir çukur mu olacağını da kişinin dünya hayatındaki sosyal statüsü, makam-mevkii, malı-mülkü değil, îman ve amelleri belirler.

Nitekim Fahr-i Kâinat Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

“Allah sizin sûretlerinize (dış görüntünüze) ve mallarınıza bakmaz! Fakat sizin (ihlâs ve takvâ bakımından) kalplerinize ve amellerinize bakar.” buyurmuştur. (Müslim, Birr, 34)

MÜSLÜMANIN EN BÜYÜK İKİ SERMAYESİ

Toprak altına girdikten sonra, fakire ne olacaksa, zengine de o olacak. Orada kim ne yaptıysa, karşısında bulacak. Bu dünyadan gidenler, ister köle, ister pâdişah, ister âmir, ister memur olarak gitsinler, oradaki bütün sermayeleri, yalnızca îman ve amel-i sâlihleridir.

O hâlde bir düşünelim:

–Ebediyet yolculuğumuz için heybemizde neler var?

–Hangi fedakârlıkları biriktirdik?

–“Yâ Rabbi! Sırat köprüsünde beni ateşe düşmekten koru, ben Sen’in rızân için şu amelleri işledim!..” diyebileceğimiz ne kadar hazırlığımız var?

Yoksa oraya -Allah korusun- sadece gaflet, cürüm ve mâsıyet mi götürüyoruz?!.]

Cenâb-ı Hak, dünyevî ve nefsânî yaldızların câzibelerine aldanarak, esas hayat olan âhireti ihmal etme gafletinden cümlemizi muhafaza buyursun. Âmîn!..

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Altınoluk Dergisi, 2022 – Ağustos, Sayı: 438