Müslümanın Müslüman Üzerindeki Hakları
İslam’da Müslümanın Müslüman üzerindeki hakları nelerdir? İşte Müslümanın Müslüman üzerindeki 6 hakkı...
Bir kimse, Hak dostlarından Cüneyd-i Bağdâdî’ye:
“–Bu zamanda hakîkî kardeşlikler azaldı. Nerede o, Allah için yapılan kardeşlikler?..” deyince, Cüneyd-i Bağdâdî Hazretleri:
“–Eğer senin sıkıntılarına katlanacak, ihtiyaçlarını giderecek birini arıyorsan, bu zamanda öyle bir kardeşi bulamazsın. Ama kendisine Allah için yardım edeceğin, sıkıntılarına Allah rızâsı için katlanacağın bir kardeşlik istiyorsan, böyleleri pek çoktur.” buyurdu. Efendimiz buyurur:
“Mü’min, başkalarıyla ülfet eder (hoş geçinir) ve kendisiyle ülfet edilir. Kimseyle ülfet etmeyen ve kendisiyle de ülfet edilmeyen kişide hayır yoktur.” (Ahmed, II, 400; V, 335; Hâkim, I, 73/59)
Dolayısıyla din kardeşiyle ülfetin ilk şartı; külfeti / yük olmayı terk etmektir. Yani kardeşine lüzumsuz yere yük olmamak, bilâkis onun yükünü hafifletmeye çalışmaktır. Külfeti olmayanın ülfeti (dostluğu), zahmet vermeyenin de muhabbeti dâimî olur.
MÜSLÜMANIN MÜSLÜMAN ÜZERİNDEKİ 6 HAKKI
İslâm kardeşliğinde mutlakâ riâyet edilmesi gereken birtakım şartlar vardır ki, bunlara riâyet, din kardeşlerimizin üzerimizdeki hakkıdır. Efendimiz bunları şöyle hulâsa eder:
“Müslümanın Mmüslüman üzerindeki hakkı altıdır:
- Karşılaştığın zaman selâm ver,
- seni dâvet ederse icâbet et,
- senden nasihat isterse nasihat et,
- aksırınca Allâh’a hamdederse «yerhamukellâh» de
- hastalandığında onu ziyâret et,
- öldüğü zaman cenazesinin ardından git.” (Müslim, Selâm, 5)
“Selâmı yayınız, fakir ve yoksulları doyurunuz, böylelikle Azîz ve Celîl olan Allâh’ın size emrettiği şekilde kardeşler olunuz.” (İbn-i Mâce, Et’ıme, 1)
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Hak Dostlarının Örnek Ahlâkından 1, Erkam Yayınları
YORUMLAR