Müslümanların 'kitap Medeniyeti'
Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi ve İstanbul Müftülüğü’nün yayını olan Din ve Hayat Dergisi’nin 27. sayısı yayımlandı. 27. Sayısında medeniyetimizin ana dinamiklerinden biri olan “Kitap”ı konu edinen dergide dosya konusu ile irtibatlı olarak birbirinden önemli isim ve makalenin yanında önemli mülakatlar da dikkat çekmekte.
“Kitap Medeniyeti” dosya konusu ile yayınlanan Din ve Hayat Dergisi, Prof. Dr. Rahmi Yaran tarafından kaleme alınan ve Müslümanın hayatının temelini oluşturan Kur'an'ı merkeze alan “Kitabım Kur'an” isimli yazı ile açılıyor. İmanın esaslarından birini teşkil eden “Kitaplara İman” bahsi, Prof. Dr. İlyas Çelebi tarafından; Kur'an'ın ezberlenmesi, yazılması, cem'i ve istinsahı ile ilgili “Kitap Olarak Kur'an-ı Kerim” başlıklı yazı ise Prof. Dr. Mustafa Altundağ tarafından kaleme alınırken Prof. Dr. İsmail Yiğit ise portre köşesinde Hz. Osman (r.a.)'ı yazdı.
Osmanlı'yı başlı başına kitap medeniyeti kılan amiller üzerinde ve de özellikle öne çıkmış belli başlı telif eserlerin ve müelliflerin zikredildiği makaleyi Doç. Dr. Fatih Şeker yazdı. Osmanlı sosyal hayatında kitapla birlikte anılan mahfilleri ve meclisleri derceden yazıyı, Dr. Şemseddin Şeker hazırladı. Dr. Fatma Meliha Şen, divan bırakan Osmanlı kadın şairlerini kaleme alırken, tarih boyunca yaşanan kitap kıyımlarını odağına alan “Kül Olan Tarih” başlıklı yazıda Müjdat Arslan’ın imzası var. 1923-1960 Yılları arasında devlet eliyle yasaklanan, toplatılan kitapları değerlendiren yazıyı ise Dr. Kâmil Coştu dergi için kaleme aldı.
Dosyada bunun yanında Prof. Dr. İsmail E. Erünsal ve Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Macit söyleşileri de Kitap Medeniyeti'nin farklı boyutlarına dikkat çekiyor. Yine bu sayıda İslam El Yazmaları Birliği (The Islamic Manuscript Association) üyesi üç araştırmacıyla E. Betül Çakırca’nın gerçekleştirdiği soruşturmada da dikkat çekici anekdotlar yer almakta.
İletişim: www.istanbulmuftulugu.gov.tr