Müstehcen Reklamları Nasıl Engelleriz?

Televizyonda, radyoda, gazetede, internette, bilbordlarda çıkan müstehcen reklamları nereye şikayet edebilirsiniz? İşte size müstehcen reklamları engelleyebileceğiniz üç yöntem…

TELEVİZYON VE RADYODAKİ MÜSTEHCEN REKLAMLARI NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ?

Televizyon ve radyoda yayınlanan müstehcen reklamlarla ilgili Radyo ve rtuk_logo-jpg20140814111103Televizyon Üst Kurulu’nu (RTÜK) 444 1 178 numaralı telefondan arayarak şikayetlerinizi bildirebilirsiniz. Sinyal sesi beklemeden, 7 gün 24 saat RTÜK görevlileri şikayetlerinizi birebir dinliyor ve kayıt altına alıyor. Türkiye’nin her yerinden 444 1 178’i tuşlayarak şehir içi arama ücretiyle RTÜK İletişim Merkezi’ne ulaşarak sorumlu kullanıcı olabilirsiniz. Ayrıca RTÜK’ün internet sayfasından şikayetlerinizi, görüş ve önerilerinizi paylaşabilirsiniz.

Web Sayfası: https://www.rtuk.gov.tr

Telefon: 444 1 178

İNTERNETTEKİ MÜSTEHCEN REKLAM VE İÇERİKLERİ NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ?

79772-3-4-8372bAnayasada 5651 sayılı yasanın 8. maddesinde yer alan; intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama gibi suçlarla ilgili yeterli şüpheye sahip olduğunu düşündüğünüz içeriği Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) İnternet Bilgi İhbar Merkezi’ni (166) arayarak veya cep telefonunuzdan 1199’a kısa mesaj göndererek şikayette bulunabilirsiniz.

İnternet Bilgi İhbar Merkezi: 166

Kısa Mesaj: 1199

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İletişim:

Web Sayfası: www.tib.gov.tr

Telefon: 0312 586 55 00

GAZETELERDEKİ VE BİLLBOARDLARDAKİ MÜSTEHCEN REKLAMLARI NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ?

Gazetelerdeki ve billboardlardaki müstehcen reklamlarla ilgili olaraksa tüketiciler, T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne şikayette bulunabiliyor.

10446511_513999242035332_7433139216845700859_nTüketiciyi koruyan ilkeler arasında bulunan; çocuklara veya reşit olmayan gençlere yönelik reklamlar, çevreye ilişkin reklamlar, reklamı yapılamayacak mal veya hizmetler kapsamındaki şikayet başvurular yazılı olarak alınıyor. Başvurularınıza inceleme başlatılabilmesi için şikayet edilen reklamın, yazılı ya da basılı olanlarının asıllarını dilekçenize eklemeniz gerekiyor. Eklenecek nitelikte olmayanların fotoğraflarının ise başvuru sahibi tarafından sağlanmasının gerekliliği başvuru şartları arasında bulunuyor. Yayınlandığı mecra (TV, Radyo, Gazete, Dergi, İnsört, Pano, Katalog …) ne olursa olsun, hangi sektöre ait olursa olsun genel ahlak kurallarına uymayan her şey hakkında bu kuruma şikayetlerinizi iletebilirsiniz.

Tüketiciler şikayetlerini www.tuketici.gov.tr adresi üzerinden yapıyor. Tüketici Sorunları ve Hakları hakkında bilgi almak için ise “ALO 175” Tüketici Hattını arayabilirsiniz.

Web Sayfası: www.tuketici.gov.tr

Telefon: 175

Reklamları denetleyen bir sivil toplum kuruluşu olan Reklam Özdenetim Kurulu’na da reklamlarla ilgili şikayette bulunabilirsiniz.

Tüketiciler, Reklam Özdenetim Kurulu'nun reklamların denetiminde uyguladığı "Uluslararası Reklam Uygulama Esasları"na aykırı buldukları reklamları, 0 212 351 64 13 numaralı faksa veya rok@rok.org.tr e-posta adresine bildirebilirler. Mutlaka değerlendirilecek, gerekirse düzelttirilecektir.

Web Sayfası: www.rok.org.tr

Telefon: 0212 351 63 70

Kaynak: İslamveihsan

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • selamlar bu telefonlara gelen mustescen ilac ve bazı seyler tanıtanlara bır care bulunsun ısteyen o telefonları engeleyebılsın usandık artık ne gecesı var ne gunduzu utanmadan arsızca konusan kadınlar arıyor yazık care bunlara lutfen

    TABI TABI EDIN... COK FAYDALI OLACAKTIR.... rtuk simdige kadar ne yapti ki müstehcen vs. Için.... haram zikkim olsun orda oturan insanların aldığı para

    • Artık eskisi gibi tv'de müstehcenlik görmüyorum, eskiden neydi yahu o, filimlerde bile kesinti yapmıyorlardı, vallahi şimdi o yok çok şükür, ilk özel kanal olan star tvnin açılışından bu yana bilirim tv nin geçmişini, şu an vallahide yok eskisi gibi müstencenlik, çok şükür.

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.