“Mutfağımızdaki Tehlike” Kitabı Erkam Yayınları’ndan çıktı
Nejla Baş’ın, yeni kitabı “Mutfağımızdaki Tehlike” başlığıyla Erkam Yayınları’ndan çıktı.
Nejla Baş Hanımefendi’nin Erkam Yayınları Serkitap Serisi’nden üç kıymetli kitabı yayımlandığını haber vermiş, bunlardan ikisini, yani “Helâl Gıda Rehberi” ile “Kur’ân Sofrası”nı tanıtmıştık. Bu sayımızda aynı serinin üçüncü ve son kitabı olan “Mutfağımızdaki Tehlike” adlı eser hakkında bilgi vermek istiyoruz.
Mâlum olduğu üzere, Nejla Baş Hanım, dergideki yazılarında Gıda Teknolojisi üst başlığını tercih ediyor. Bunun altında Ziraat Fakültesi’nin Gıda Bilimi ve Teknolojisi bölümünden mezun olmasının yanı sıra, artık gıdanın endüstriyel bir ürün hâline gelmesi, daha ötesinde gıdayı bilim ve teknolojik bir saha olarak görüp onun kimyası üzerinde inceleme, araştırma ve geliştirme merakının / ihtiyacının giderek artması yatıyor. Evet, artık bir tohumun toprakla buluşması, suyla beslenip Güneş’le tabiî bir şekilde büyümesinden ziyade, neredeyse hiç toprak, su ve Güneş görmeden laboratuvar ortamında büyümesinden söz ediyoruz. Hattâ daha öteye giderek tohumun içindeki parçacıklar ayrıştırılıyor, yeni birtakım kimyasal ilavelerle bambaşka bir gen haritası oluşturuluyor. Bunu, bazen sınırlı kaynakların çoğalan insanlara yeter hâle gelmesi gibi mâsumâne(!) bir şekilde savunanlar çıksa da, maksat çok daha farklı...
Uzun süre dayanan, genetiği değişmiş, birilerinin elinde biyolojik bir sermaye ve silah hâline dönüşmüş bu teknoloji; sadece gıda maddelerini değiştirmiyor. Toprak, hava, su, madenler, hayvanlar ve insanlar; bu gelişme ve değişmeden acı nasibini alıyor. Kendi elimizle yaşadığımız dünyayıkirletiyor, sonra onun içinde daha pahalı bir şekilde organik/tabiî bir dünya üretmeye çalışıyoruz. Ne kazanıyoruz, ne kaybediyoruz?
Ana hatlarıyla ifade etmeye çalıştığımız bu yapay dünyada katkı maddelerinden GDO’ya, etiketlerin dilinden margarin ve trans yağlara, zayıflama hastalıklarından yeme bozukluklarına, plastiklerden ekolojik temizliğe kadar pek çok başlık, “Mutfağımızdaki Tehlike” kitabında ele alınmış. “Kültürümüzün Dilinden” başlıklı son bölümde ise, kaybettiğimiz bazı değerlerimiz hatırlatılmış.
Sadece meraklılarına değil, yaşadığımız ve ileride yaşayabileceğimiz günleri anlamak isteyen herkese samimiyetle tavsiye ederiz.
Kitabı temin etmek için tıklayınız.
Kaynak: Hatice K. Akyüzlü, Şebnem Dergisi, Sayı: 193