Müyesser Olmak Ne Demek?

NE NEDİR?

Müyesser: Ko­lay olan, ko­lay­lık­la ger­çek­le­şen, na­sib olan, ko­lay­laş­tı­rıl­mış gibi anlamlara gelmektedi.

MÜYESSER KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Cenâb-ı Hak hepimize yüce bir tefekkür ufku lûtfeylesin! Kur’ân, insan ve kâinâtın sır ve hikmetlerini ibret nazarıyla okuyarak kalben dirilmeyi bizlere müyesser kılsın!

*****

Cenâb-ı Hak, cümlemize, Kurʼân ve Sünnetʼin kıymetini lâyıkıyla idrâk edip aklımızı ve kalbimizi bu iki menbaın tefekküründe derinleştirebilmeyi ve ilâhî hikmetlerden hisseler alabilmeyi nasip ve müyesser eylesin.

*****

İşte kelime-i tevhîdin özü de, kalbi mâsivâdan, yani Allahʼtan gayrısından arındırmaktır. Zira kalp yalnızca Hakkʼa tahsis edildikten sonra, mârifetullâh ikliminden hisseler almaya başlar, ilâhî lûtuflar nasip ve müyesser olur.

*****

“Rasûlullah (s.a.v), Mekke fethine giden ordunun başında bulunuyordu. Zafer müyesser olup da devesinin üzerinde Mekke’ye girerken, başını Yüce Rabb’ine karşı tevâzû ile o derece eğmişti ki, sakalının uçları neredeyse devenin semerine değmekteydi.

*****

Allâh Teâlâ, Bedir’de fetih ve zafer müyesser kılınca, onların her biri, bir veya iki deve ile döndüler, elbiseler giydiler ve karınlarını doyurdular.

*****

Çanakkale Harbi’nde, Türk ordusunun ateşleyecek barutu bile kalmamış olmasına rağmen, müşahhas bir can ve mal infâkı yaşandığı için, zafer müyesser olmuştu. Târihte buna benzer misâller pek çoktur.