Naat Ne Demek?
Naat: Vasıf, sıfat, daha çok Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’i, bâzen de ilk dört halîfeyi övmek için yazılan şiir anlamlarına gelmektedir.
NAAT KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER
Ben Muhammed -aleyhissalâtü vesselâm-’ın gerçekten Allâh’ın Rasûlü olduğuna yakînen şehâdet ederim. Kendisinin peygamber olduğunda hiç şüphe etmem! Çünkü, O’nun Allâh tarafından gönderilen Peygamber olduğu, naat ve vasıfları,
kitabımızda bulunmaktadır…
*****
İmam Bûsirî Hazretleri’nin vücûdunun yarısı felç olur. O da Kasîde-iBür’e’yi yazıp Cenâb-ı Hak’tan şifâ diler. Kasîdeyi yazmayı bitirdiği gece rüyâsında Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’i görür ve bu naati O’na okur.
*****
İmam Bûsirî:
“–Benim birçok naatim var. Hangisini soruyorsunuz?” deyince, Şeyh Ebu’r-Recâ:
“–Bu gece Rasûlullâh’a okuduğun naati istiyorum. Zîrâ sen onu okurken Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in çok memnûn olduğunu gördüm.” der.
*****
Nükte dolayısıyladır ki bu naatin, Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in rûhâniyetinin tecellî etmesi için hastalara şifâ olarak okunması, bir usûl dâhilinde devâm etmiş, bu medhiye ile Allâh Rasûlü’ne tevessül edilerek Cenâb-ı Hakk’a ilticâ edilmiştir.
*****
Bu, yürekten dökülen samîmî iştiyak karşısında, Rasûlullâh’ın mûcizevî tembihâtıyla Ravza müezzinleri, sabah namazı vakti, bu naati minârelerden okurlar. Rasûlullâh’ın bu iltifâtı, Nâbî’yi çok duygulandırır; yaşlı gözlerle Ravza’ya girer...
YORUMLAR