Nahl Suresinin 53-54. Ayetleri Ne Anlatıyor?

KUR’ÂNIMIZ

Nahl suresinin 53-54. ayetlerinde ne anlatılmak isteniyor? Her daim Allah’ı hatırlamak gerektiğini bildiren âyet; Nahl suresinin 53-54. ayetlerinin meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...

Kur’an’da şöyle buyrulur:

وَمَا بِكُمْ مِنْ نِعْمَةٍ فَمِنَ اللّٰهِ ثُمَّ اِذَا مَسَّكُمُ الضُّرُّ فَاِلَيْهِ تَجْـَٔرُونَۚ ثُمَّ اِذَا كَشَفَ الضُّرَّ عَنْكُمْ اِذَا فَر۪يقٌ مِنْكُمْ بِرَبِّهِمْ يُشْرِكُونَۙ

Elinizde nimet olarak ne varsa Allah’tandır. Sonra başınıza bir sıkıntı geldiğinde O’na yalvarırsınız. Allah sizi sıkıntıdan kurtardığında ise içinizden bazıları, gariptir ki, hemen rablerine ortak koşarlar. (Nahl, 16/53-54)

HER DAİM ALLAH’I HATIRLAMAK

Bilgi:

Kur’an-ı Kerim’in birçok ayetinde Allah Teâla insanın fıtratını, duygu ve düşünce dünyasını en güzel şekilde beyan etmiştir. Bu ayetlere göre, insan denilen varlık, rahatlık ve bolluk anında şükretmesi ve Allah’ı hatırlaması gerekirken bunu yapmaz. Buna mukabil bir sıkıntıyla ve zorlukla karşılaştığında hemen Allah’a yalvarır. Allah, insanın bu tutumuna dikkat çekerek kullarından bollukta ve darlıkta, hastalıkta ve sağlıkta her zaman kendisini hatırlamalarını istemektedir.

Mesaj:

  1. Sıkıntılı zamanlarımızda olduğu gibi rahat zamanlarımızda da Allah’a gereği gibi kulluk etmeliyiz.
  2. Allah, nimeti de musibeti de imtihan için vermektedir.

Kelime Dağarcığı:

Şirk: Yüce Allah’ın ilahlığında, sıfat ve fiillerinde ortağı, benzeri ve eşinin olduğunu kabul etme.

Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler

TEFSİR

  1. Hem nimet nâmına sizde ne varsa hepsi Allah’tandır. Kaldı ki, size bir sıkıntı dokunduğunda da yalnız O’na yalvarır yakarırsınız.
  2. Sonra Allah, sizden o sıkıntıyı giderir gidermez içinizden bazıları hemen Rablerine ortak koşmaya kalkışırlar.
  3. Böyle yaparak, kendilerine verdiğimiz onca nimetlere nankörlük ederler. Ey nankör kâfirler! Şimdilik dünyanın sefasını sürün bakalım; nasıl olsa yakında başınıza neler geleceğini öğreneceksiniz.

Allah Teâlâ bizi sadece yaratıp kendi halimize bırakmamış, pek çok nimetler vermiştir. Bizde nimet nâmına ne varsa hepsi Allah’tandır. Üstelik bir sıkıntıya uğradığımızda hemen tazarru ve feryat ile yalnızca O’na yalvarır, sıkıntımızı gidermesini isteriz. Aslında bu hal, kalplerimizde yerleşen tevhid inancının bir ispatı ve ciddi bir göstergesidir. Edinilen sahte ilâhlar tarafından baskı altında tutulan tevhid endeksli tabiatımız, sıkıntı zamanlarında elimizde olmadan yüzeye çıkmakta ve gerçek Rabbine yalvarmaktadır. Fakat Allah o sıkıntıyı giderdiği zaman, ne gariptir ki bir kısım insanlar hemen eski hallerine dönüp Yüce Allah’a ortak koşarlar. Bu, O’nun verdiği bunca nimetlere ve yaptığı bunca ihsanlara karşı düpedüz nankörlükten başka bir şey değildir. Bu şekilde nankörlük yapanlar, dünyada bir süre yiyip içip eğlenseler, kısa bir müddet sefa sürseler de, âhirette büyük bir hüsrana uğrayacaklardır.

Şimdi de, tevhid inancından mahrum müşriklerin içine yuvarlandıkları örümcek ağı gibi karmaşık düşünce yapıları ve bir takım yanlış örf, adet ve uygulamaları sözkonusu edilerek bunlardan sakınılması istenmektedir.

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com