Namaz Kılanın Önünden Geçmenin Günahı
Namaz kılanın önünden geçmenin günahı nedir? Namaz kılarken neden ön kısma birşeyler koymalıyız? Namaz kılan kişinin önünden geçilirse kılan kişinin namazı bozulur mu?
Sahâbî Hâlid ibn-i Zeyd (r.a), Büsr ibn-i Saîd’i, namaz kılanın önünden geçen kimse hakkında Rasûlullah (s.a.v)’den ne işittiğini sormak üzere Ebû Cüheym el-Ensârî’ye yolladı. Ebû Cüheym (r.a) de şöyle dedi:
“Rasûlullâh Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdular:
«Namaz kılanın önünden geçen kimse, üzerine ne kadar (günah) aldığını bilse onun önünden geçmektense kırk (bilmem şu kadar zaman yerinde) durmayı daha hayırlı bulur».”
Râvî Ebu’n-Nadr der ki:
“Kırk gün mü, ay mı, yoksa yıl mı dedi bilemiyorum.” (Buhârî, Salât, 101)
Başka bir rivayette de:
لَوْ عَلِمَ الْمٰٓارُّبَيْنَ يَدَىِ الْمُصَلِّى مَاذَا عَلَيْهِ مِنَ الْوِزْرِ لَوْقَفَ اَرْبَع۪ينَ سَنَةً
“Namaz kılanın önünden geçen kendisine ne kadar günah yazıldığını bilseydi kırk yıl beklerdi”(1) diye buyurmuştur.
NAMAZ KILANIN ÖNÜNDEN GEÇMENİN GÜNAHI
Namaz kılan kişinin önünden geçmek kötü bir fiildir ve bunu yapan kimse günahkâr olur.
Bazı fakihler şöyle demişlerdir:
– Geçen kimsenin başka yerden gitme imkânı var ve namaz kılan da sütre edinmemiş ve insanların geçeceği yere namaza durmuşsa ikisi de günahkâr olurlar.
– Geçen kimsenin başka yerden gitme imkânı yok, namaz kılan da gerekli tedbirlerini almışsa ikisine de günâh yoktur.
– Namaz kılan lüzumlu tedbirleri almış, önünden geçenin ise başka yerden geçme imkânı varsa sadece önden geçen günahkâr olur.
– Namaz kılan tedbirlerini almamış, önünden geçenin de başka yerden geçme imkânı yoksa sadece namaz kılan günahkâr olur.
Namaz kılan kişi Cenâb-ı Hak ile münâcât hâlinde olduğu için onu hiçbir şekilde meşgul etmemek, huşû ve huzûrunu bozmamak îcâb eder.
Aynı şekilde insan yüzüne karşı namaz kılmak veya namaz kılan kişinin karşısına geçip onunla yüzyüze gelmek de mekruh görülmüştür.
NAMAZ KILAN KİŞİ ÖNÜNDEN GEÇEN İNSANLAR İÇİN NE YAPMALIDIR?
Namaz kılanın önünden geçmenin günah olduğu yer, büyük câmilerde ve açık arazilerde namaz kılanın, ayaklarından itibaren secde ettiği yere kadar olan kısımdır. Küçük camilerde namaz kılanla onun önünden geçen arasında, direk, insan gibi bir engel bulunmazsa, namaz kılanın önünden nereden geçilirse mekruh olur.
Esasen namaz kılan kimsenin, önünden geçilme ihtimali varsa, bir sütre edinmesi sünnettir.
Sütre, önü açık bir yerde namaz kılan kimsenin gelip geçene siper olmak üzere ön tarafına koyduğu şeydir. Sütre, en az bir arşın (70 cm. kadar) bir yükseklikte olmalıdır. Namaza durmuşsa, sütre kullanması sünnettir.
Sütre edinilen şey bir sütun, bir ağaç veya yere dikilmiş bir değnek, sandalye v.s. gibi yüksekliği olan herhangi bir şey olabilir. Hadîs-i şerîfte "bir ok ile de olsa sütre yapılması" emredilmiştir.
Dışarıda namaz kılan kimse, bir arşın (68 santim) uzunluğunda ve bir parmak kalınlığında önüne bir sütre dikmelidir. Çünkü Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem:
“Sizden biriniz dışarıda namaz kıldığı zaman önüne semerin arka kaşı gibi bir şey koymaktan aciz mi?” buyurmuşlardır.
NAMAZ KILANIN ÖNÜNDEN GEÇMEK NAMAZI BOZAR MI?
Namaz kılanın önünden geçilmesi, onun namazına zarar vermez. Ancak geçen kimse günahkâr olmuş olur. Cemaatle kılınan namazlarda, yalnız imamın önünde sütrenin bulunması kâfidir.
NAMAZ KILANIN ÖNÜNDEN GEÇMENİN GÜNAHI NEDİR?
Dipnot: 1- Mülteka Tercümesi Mevkûfat c.1.s.186. imamı Serahsi, Mebsut c.1.s.192 (Beyrut). Halebî Sağir. 2- Zeylai Nasbu-r-Raye c.2. s.81 (Mısır), İbni Hacer el-Askalani c.1. s.180/224 (Beyrut).