Namazda Kısa Okumak
Namazda kısa okumak ile ilgili hadisler...
Âmr radıyallahu anh’dan: O da Câbir’den işitti.
(Câbir) dedi ki: Muaz, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin arkasında namaz kılar sonra döner bize imam olurdu.
Bir rivâyette sonra döner kavmine namaz kıldırır, dedi. Bir gece Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem namazı geç bıraktı. Bir rivâyette yatsıyı geç bıraktı. Muaz, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in arkasında kıldıktan sonra gelip kavmine imam oldu. Ve BAKARA sûresini okudu. Cemaattan biri imamdan ayrıldı. Tek başına kıldı. O adama:
– Ey falan sen münafık oldun, dedi. (O da):
– Ben münafık olmadım, dedi. Ve Rasûlullah sallallahu aleyhi ve selleme gelerek:
– Ey Allah’ın Resûlü, Muaz sizinle namaz kılar, sonra döner bize imamlık eder, gerçekten biz deve ile su çeken, eliyle iş gören kimseleriz. Muaz bu içinde bulunduğumuz gün geldi. (Namazda) BAKARA sûresini okudu, dedi. Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem:
– “Ey Muaz sen fitne çıkarıcı mısın, fitne uyandırıcı mısın? Şöyle şöyle oku,” buyurdu.
Ebû Zübeyr (Şöyle şöyle yerine) SEBBİHİSME RABBİKEL Â’LÂ, VELLEYLİ İZA YAĞŞA sûresi, dedi. Amr’a anlattık. O da:
– Bu sûreleri söylediği kanaatındayım, dedi. (Ebû Dâvûd, Salât, 127/790; Buharî, Kitâbu’l-Ezân, b. 59, s. 172, c. 1; Müslim, Kitâbu’s-Salât, b. 36, n. 464, s. 339, c. 1; Nesêi, Kitâbu’l-İmâmet, b. Hurucürracülü Min Salatil İmam, s. 98, c. 2)
*
Hazm İbni Ubeyy bin Kâ’b radıyallahu anh’dan:
– Muaz İbn-i Cebel bir kavme akşam namazı kıldırırken Hazım ona geldi, bir önce geçen şu haberde dedi ki:
– Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Ey Muaz, fitne çıkarıcı olma, zira senin arkanda ihtiyar, zayıf, işi olan ve misafir de namaz kılabilir.” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 127/791)
*
Ebû Salih’ten o da Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in ashab-ı bir zattan:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: Bir şahsa “Namazda nasıl dua edersin,” dedi? O zat da teşehhüd eder ve şöyle derim:
– Ey Allah’ım, senden cenneti ister, ateşten sana sığınırım. Ama ben ne senin, ne de Muaz’ın (bence) anlaşılmayan duanızı doğru okuyamam, dedi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:
– “Biz de cennete girme, ateşten kurtulma hakkında dua ederiz,” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 127/792; İbn-i Mâce,)
Hadisin Açıklaması
Dendene: Sesi duyulup manâsı anlaşılamayan okumaya denir.
Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellemin namazda ne okuduğunu sorduğu zat ashab-ı kirâmdan SÜLEYM el Ensarî el Sülemî’dir.
Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz namazda dua buyururken içinden okurdu. Sesinin iniltisi duyulsa da gizli okuduğu için ne okuduğu anlaşılamıyordu. Bunun için Süleym radıyallahu anh:
– Ya Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, ben senin ve Hz. Muiz’ın bence işitilip ne söylediğinizi anlayamadığım duanız gibi muntazam dua edemem. “Cenneti ister, ateşten sığınırım,” dedi. Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem:
– “Biz de cenneti isteme, ateşten sakınma hakkında dua ederiz,” buyurdu.
*
Câbir radıyallahu anh’dan:
Muaz’ın kıssasının zikri rivâyet edildi de, dedi ki:
– “Ey kardeşimin oğlu, namaz kıldığın zaman nasıl yaparsın?” buyurdu. Delikanlı:
– Kur’an’ın başlangıcı olan Fatiha sûresini okur, Allah’tan cenneti ister, ateşten ona sığınırım. Zira ben ne senin, ne de Muaz’ın (Bence) anlaşılmayan duanızı biliyorum, dedi. Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem de:
– “Ben ve Muaz da cennete girmek ve cehennemden korunmak etrafında dua ederiz,” buyurdu. Yahut buna benzer bir şey dedi. Ebû Dâvûd, Salât, 127/793)
*
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Sizden biriniz insanlara namaz kıldırdığı zaman Şüphesiz onlar içerisinde zayıf, hasta ve ihtiyar da vardır. Kendi başına kıldığı zaman dilediği kadar uzatsın.” (Ebû Dâvûd, Salât, 127/794; Buharî, Kitâbu’l-Ezân, b. 61, s. 172, c. 1; Müslim, Kitâbu’s-Salât, b. 37, n. 467, s. 341, c. 1; Tirmizi, Ebvâbu’s-Salât, b. 175, n. 236, s. 461, c. 1; Nesêi, Kitâbu’l-İmâmet, b. Mâlel İmâm’ı Minettahfif, s. 94, c. 2)
*
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’dan:
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:
– “Sizden biriniz insanlara namaz kıldırdığı zaman kısa kessin. Şüphesiz onlar içerisinde, hasta, yaşlı, ihtiyarlar ve işi olanlar da vardır.” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 127/795)
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları