Namazın Farziyeti ile İlgili Hadisler

HADİSLER

Namaz ibadetinin farziyeti ile ilgili hadisler...

Talha bin Ubeydullah radıyallahu anhdan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir:

NAMAZIN FARZİYETİ HAKKINDA HADİSLER

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’e saçları kabarmış, dağılmış Necidli bir şahıs geldi, sesinin vızıltısı işitiliyor, ne söylediği anlaşılmıyordu, iyice yaklaştı. İslâm’ın şartlarından soruyormuş. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz:

“- Gündüz ve gecede (24 saatte) beş vakit namaz kılacaksın,” deyince Necidli: Bunlardan başka üzerime farz olan namaz var mı? Dedi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

“- Farz yok, nafile kılarsan başka,” buyurdu. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ona; Ramazan ayı orucunu haber verdi. Necidli: Bundan başka üzerime Farz oruç var mı? dedi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem

“- Hayır yok. Nâfîle olarak tutarsan başka.” buyurdu. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem zekâtı haber verdi. Necidli:

Bundan başka bana farz olan bir şey var mı? dedi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

“- Hayır yok. Nâfîle olarak verirsen başka.” buyurdu. Necidli şöyle diyerek döndü:

“- Allah’a yemin olsun ki bundan ne fazla, ne de eksik yaparım.” dedi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

“- Eğer sözünde doğru ise kurtuldu” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 1/391; Buharî, Kitâb’ul-İman, b. 34, s. 17, Şehadet, savmda; Müslim, Kitâb’ul-İman, b. 2, n. 11, s. 30, c. 1; Nesêi, Kitâb’us-Salât, b. 3, n. 459, s. 226, c. 1; Nesêi, İman ve Savm’da tahric ettiler.)

*

Ebû Süheyl, Nafî bin Mâlik bin Ebû Âmr radıyallahu anhdan:

Rasûlullah allallahu aleyhi ve sellem:

“- Söylediğinde doğru ise babasına yemin olsun kurtuldu. Sözünde doğru ise babasına yemin olsun cennete girer.” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 1/392; Buharî, Kitâb’ul-İman, b. 34, s. 17, Salât ve Savmda; Müslim, Kitâb’ul-İman, b. 3, n. 11, s. 40, c. 1; Nesêi, Kitâb’us-Salât, b. 3, s. 226, c. 1)

Hadisin Açıklaması

Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz babalara yemin edilmesini yasak etmişti. Buna ragmen bu hadiste Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellemin Necidli’nin babasına yemin ettiği görülüyor, bu olay babalara yeminin yasak edilmesinden önce olmuş olabilir.

“Yemin-i Lağv” kabilinden muhitin ıstılahına göre olabilir. Veya “Rab” kelimesi gizlenmiş olarak babasının “Rabbına” yemin olsun, manasına da anlaşılabilir. (Maalim’üs-Sünne, c. 1, s. 230)

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları