Namus Ne Demek?
Namus nedir, ne anlama gelir? Namus kelimesinin sözlük anlamı nedir? Namus kelimesi ile ilgili cümleler.
Namus, “insanın ahlâk kurallarına uymasını sağlayan, onu şerefli kılan mânevî duygu; güzel haslet” demektir.
NAMUS NEDİR?
Namus sözlükte, “bir toplum içinde ahlak kurallarına ve toplumsal değerlere bağlılık, iffet” anlamlarına gelir.
Bazı kültürlerde namus, bireyin kendisinin ve diğerlerinin gözündeki değeridir. Namus kültürlerinde prestij ve saygı zor kazanılır ama kolaylıkla kaybedilir. Namus, bireyin sadece kendisinin değil, toplum içinde ailesinin konumu ve övüncü ile de ilgilidir.
İSLAMİ KAYNAKLARDA NAMUS
Nâmûs kelimesi, İslâmî kaynaklarda vahyin gelişiyle alâkalı rivayetlerde Cebrâil için kullanımı dışında Grekçe’de olduğu gibi “ilâhî kanun” ve özellikle “Mûsâ’ya gönderilen şeriat” (Tevrat) anlamında kullanılmaktadır. Peygamberlere “vâdıu’n-nevâmîs” (kanun koyucu) denilmiştir. İbn Hişâm, Resûl-i Ekrem’in nübüvvetinin önceki peygamberler tarafından müjdelenmesi konusunu ele alırken Hz. Îsâ’dan naklen aktardığı, “Nâmûstaki söz yerine gelsin” cümlesindeki “nâmûs” ile Tevrat’ın kastedildiğini belirtir. (es-Sîre, II, 63)
NAMUS KELİMESİ İLE İLGİLİ CÜMLELER
Kimin üzerinde din kardeşinin ırzı, namusu veya malıyla ilgili bir zulüm varsa altın ve gümüşün bulunmayacağı kıyamet günü gelmeden önce o kimseyle helalleşsin… (Buhârî, Mezâlim 10, Rikak 48)
***
Nâmus: Irz, iffet, edep, hayâ, emniyet ve istikāmet gibi fazîletlerin muhassalası olan pek kıymetli bir haslettir. (Ömer N. Bilmen)
YORUMLAR