Nasa 'yeni Dünya'yı Keşfetti
NASA'nın 'Gezegen avcısı' lakabıyla tanınan Kepler teleskobu, devre dışı kalacağı düşünülürken yeni bir keşfe imza attı. NASA, Kepler'in Dünya'dan 180 ışık yılı uzaklıkta, Balık (Pisces) Takımyıldızı'nda yer alan bir 'süper-Dünya' keşfettiğini açıkladı.
Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Dünya'dan 2,5 kat daha büyük olan gezegene HIP 116454b adı verildi. Keşif hakkında açıklamada bulunan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden (CfA) Andrew Vanderburg, "Küllerinden doğan Phoenix gibi Kepler de keşiflerine devam etmek için yeniden doğdu" ifadesini kullandı. Vanderburg, yeni keşfedilen süper-Dünya'nın birçok yeni araştırmaya konu olmak için ideal bir hedef olduğunu söyledi.
YÖRÜNGEDE HAREKET EDEN GÖK CİSİMLERİ
NASA tarafından Samanyolu Galaksisi'ndeki Dünya benzeri dış gezegenleri keşfetmek amacıyla Mart 2009'da uzaya gönderilen Kepler, geçen yılın ortalarına kadar 1000'e yakın gezegen, yaklaşık 3200 gezegen adayı keşfetti.
Gezegenleri yıldızları önünden geçtikleri zaman bıraktıkları iz sayesinde tespit eden ve bu şekilde yörüngede hareket eden gök cisimlerini fark eden Kepler, Mayıs 2013'te yaşadığı teknik arıza nedeniyle keşiflerini durdurmak zorunda kalmıştı.
Kepler'in teknik arızaya rağmen çalışmasını sağlayacak ayarlar yapan NASA mühendisleri, süpernovalar ve dış galaksiler gibi kozmik nesneleri gözlemlemek için teleskobu kullanmaya devam etti. NASA, Kepler'in elde ettiği verilerle HIP 116454b'nin varlığı ilk kez Şubat ayında doğruladı ve Kanarya Adaları'ndaki Nazionale Galileo teleskobuyla keşif teyit edildi.
DÜNYA GİBİ BİR SU GEZEGENİ
32 bin kilometre genişliğinde olan HIP 116454b'nin kütlesi, gezegenin ya Dünya gibi bir su gezegeni olduğu veya kalın bir atmosfere sahip mini-Neptün olduğuna işaret ediyor.
Turuncu cüce olan yıldızından 13.5 milyon kilometre ötede olan HIP 116454b, yörünge hareketini 9.1 bir Dünya gününde tamamlıyor.
Kaynak: Space.com ve Al Jazeera
YORUMLAR