Nasuh Tövbesi Ne Demektir?
Nasuh tövbesi nedir veyahut ne demektir? Nasuh tövbesi nasıl edilir? Abdullah Sert Hocaefendi açıklıyor.
NASUH TÖVBESİ NEDİR?
Kur’an’da şöyle tövbe edilmesi istenir:
“Ey îmân edenler! Samîmî bir tövbe ile Allah’a dönün.” (Tahrim suresi, 8)
Şerîatta bir terim olarak tövbe, çirkin olduğu için günahı terk etmek, kişinin işlediği günaha pişman olması ve bir daha işlememeye karar vermesi, kaçırdığı amellerden telâfî etmesi mümkün olanları yeniden yaparak telâfî etmesidir.
Nasûh tövbesi ise, “içten ve samîmî bir şekilde yapılan” demektir.
Yâni tövbe eden kimseler tövbelerinde samîmî olurlar ve bunu o samîmiyet içerisinde yaparlar. Bu şu demektir: Tövbe edenler işledikleri çirkin fiillerden dolayı pişmanlık içerisinde böyle bir hareketi yaptıkları için son derece kederli bir biçimde ve bir daha yapmamaya karar vererek tövbe ederler. Öyle bir karar verirler ki artık sağılmış süt bir daha memeye geri dönmediği gibi hiçbir çirkin hareketi yapmamaya karar vermişlerdir.
Rivâyete göre Hz. Ali (r.a.) bir bedevînin şöyle duâ ettiğini işitir:
Allah’ım Senden mağfiret diliyorum ve Sana tövbe ediyorum. Hz. Ali şöyle der: Ey istiğfar eden kişi bir dilin çabucak tövbe etmesi şeklinde yapılan tövbe yalancıların tövbesidir. Adam sorar: Tövbe nedir? Hz. Ali der ki:
Tövbede altı husus bir araya gelmelidir: Geçmiş günahlardan dolayı pişmanlık duymak. Yerine getirilmemiş olan farzları yerine getirmek; yâni namaz, oruç, zekât ve benzer farzları kazâ etmek. Yapılan haksızlıkları telâfî etmek. Haksızlığa uğratılan kişilerden helâllik dilemek. Bir daha o fiili işlememeye karar vermek ve mâsıyet içinde beslediği bedenini Allah’a itâat içinde eritmek, nefsine mâsiyetlerin tadını tattırdığı gibi itâatın acılığını da tattırmak.
Bir hadîs-i şerîfte buyrulur: “Ey insanlar! Allah’a tövbe ediniz! Çünkü ben günde yüz kere tövbe ediyorum.” (Müslim, zikr 42)
Kaynak: Ruhul Beyan Tefsiri
YORUMLAR