Nazar; Göz Değmesi Nedir? Nasıl Bir Hâldir?

Tasavvuf

Nazar, göz değmesi nedir? Nasıl bir hâldir? İnsânî ilişkilerde gözün önemi nedir?

Nazar, insan gözünden çıkan negatif elektrik ve şuaların, bakılan insan, hayvan ve bitki gibi canlı, hattâ cansız varlıkları etkilemesidir. Buna Türkçe’de “göz değmesi” “nazara gelme” “nazara uğrama” gibi isimler verilir. Arapça’da ise bunun adı “isâbetü’l-ayn”; yâni göz değmesidir.

Nazar, henüz pozitif ilmin alanına girmemiştir. Yâni meydana gelişi ve etkisi îtibâriyle doğrudan laboratuarda incelenebilecek bir olay değildir. Ama geçmişte ve günümüzde tesîrleri görülen ve bilinen bir vâkıa olarak karşımızdadır. Mâhiyeti bilinmeyen, tam olarak inkârı da mümkün olmayan bu tür olaylara psikolojide “metapsişik olaylar” ya da “parapsikoloji” denir. (Osman Pazarlı, Din Psikolojisi, s. 202.)

İnsânî ilişkilerde gözün önemli bir yeri vardır. Gözlerin anlaşması, kalblerin anlaşması sonucudur. İnsan gözünden çıkan şualar, karşısındakini etkilemektedir. Ebeveynin evlâdına, sevenin sevdiğine pozitif enerji ile bakışı, müsbet bir tesîr meydana getirdiği gibi, menfî enerji ile gözlerin buluşması negatif bir elektrik oluşturur.

Müsbetiyle etkisi olan nazarın, menfî tarafıyla etkisi halk arasında daha yaygın bir biçimde bilinir. Nazar konusunu bu açıdan incelemek gerekir. Gözlerin elektro-manyetik ışınlar yolladığı konusu eski Sovyetler Birliği’nde yoğun şekilde araştırılmakta imiş. Nitekim merhûm Prof. Dr. Recep Doksat, bir görüşmemizde Rusların bakır teller vâsıtasıyla nazarı yansıtıp odakladığını ve bu alanda ciddî çalışmalar yaptıklarını anlatmıştı. Gözden çıkan ışının dalga boyu yaklaşık sekiz mm’dir. Yâni radyo dalgalarıyla enfraruj denilen kızıl ötesi dalgalar arasındadır.

Kaynak: Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, 300 Soruda Tasavvufi Hayat, Erkam Yayınları