Nazariyat'ta "islam Felsefesi" Tahlil Ediliyor
Nazariyat, İslam Felsefe ve Bilim Tarihi Araştırmaları Dergisi’nin 3. sayısı çıktı.
Derginin bu sayısında İslam felsefesi ile ilgili iki özgün makalenin yanı sıra, Fahreddin er-Râzî’ye ait daha önce yayımlanmamış bir eserin tahlil ve tahkiki yer almaktadır.
Ömer Türker’e ait olan ilk makalenin başlığı “Varlık Olmak Bakımından Varlık Üzerine Düşünmenin İmkânı: İslâm Metafizik Geleneklerinden Hareketle Bir Analiz” şeklindedir. Türker çalışmasında, İslâm’da düşünce geleneklerinden hareketle varlık olmak bakımından varlık hakkında konuşmanın, diğer deyişle metafizik bilginin imkânını göstermeyi amaçlamaktadır. Metafizik bilgiye yönelik eleştirileri kendine özgü bir yolla tahlil ederek, bu eleştirileri İbn Sînâ, Fahreddîn Râzî ve Sadreddîn Konevî gibi isimlerden yola çıkarak cevaplamaya çalışan Türker, çağdaş dönemde itibarını kaybettiği düşünülen bir alanla ilgili tartışmaları yeniden masaya yatırmaya davet etmektedir. Türker’in bu makaledeki çabası, bir yönüyle çağdaş felsefî problemler karşısında İslam felsefesi birikiminin nasıl etkin bir şekilde tartışmaya dahil edilebileceğine başarılı bir örnek teşkil ediyor.
Derginin bu sayısında öne çıkan bir diğer çalışmada, Eşref Altaş, Fahreddin er-Râzî’nin daha önce yayımlanmamış bir eserini ilk defa neşrederek kapsamlı bir analize tabi tutmaktadır. ele alan Altaş, “Fahreddin er-Râzî’nin el-Cevherü’l-ferd
Nazariyât’ın ikinci bölümü ise değerlendirme yazılarından oluşuyor. Bu sayıda değerlendirmelerine yer verilen kitaplar arasında; Frank Griffel’in değerlendirdiği, Yazeed Said’e ait Ghazālī’s Politics in Context; Damien Janos’un değerlendirdiği, Kaveh Niazi’ye ait Qutb al-Dīn al-Shīrāzī and the Configuration of the Heavens: A Comparison of Texts and Models; Eşref Altaş’ın değerlendirdiği, Ömer Mahir Alper’in hazırladığı Osmanlı Felsefesi: Seçme Metinler; Ercüment Asil’in değerlendiği, M. Alper Yalçınkaya’ya aitLearned Patriots: Debating Science, State, and Society in the Nineteenth-Century Ottoman Empire; Yoichi Isahaya’nın değerlendirdiği, Stephen P. Blake’in kaleme aldığıTime in Early Modern Islam: Calendar, Ceremony, and Chronology in the Safavid, Mughal and Ottoman Empires; Abdurrahman Atçıl’ın değerlendirdiği, Berat Açıl’ın editörlüğünde hazırlanan Osmanlı Kitap Kültürü: Cârullah Efendi Kütüphanesi ve Derkenar Notları ve nihayet Mehmet Zahit Tiryaki’nin değerlendirdiği, Jari Kaukua’na aitSelf-Awareness in Islamic Philosophy: Avicenna and Beyond başlıklı kitaplar bulunuyor.
Nazarın bilginin kaynağına yönelen bir yakarış olduğu düşüncesiyle yola çıkan Nazariyât, İslam felsefesi, kelâm, nazarî tasavvuf ve bilimler tarihi alanındaki araştırmacıları, özgün araştırma ürünleriyle bu “yakarış”a katılmaya davet ediyor!
Ayrıntılı Bilgi: www.nazariyat.org