Nisa Suresinin 31. Ayeti Ne Anlatıyor?
Nisa Suresinin 31. ayetinde ne anlatılmak isteniyor? Büyük günahlardan kaçınmanın küçük günahların bağışlanmasına vesile olacağını bildiren ayet; Nisa suresinin 31. ayetinin meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...
Ayet-i kerimede buyrulur:
اِنْ تَجْتَنِبُوا كَبَٓائِرَ مَا تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّـَٔاتِكُمْ وَنُدْخِلْكُمْ مُدْخَلًا كَر۪يمًا
Eğer size yasaklanan büyük günahlardan kaçınırsanız sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi değerli bir yere koyarız. (Nisâ, 4/31)
BÜYÜK GÜNAHLARDAN KAÇINMAK
Bilgi:
İnsan, akıl ve irade gücü yanında bazı zaaflarıyla birlikte yaratılmıştır. Bu yüzden insanın günahlara düşmesi mümkündür. Hz. Peygamber (s.a.v.) zamanında da günaha düşen sahabiler oluyor, sonra tövbe ediyorlardı. Peygamberimiz (s.a.v.), “Her insan hata yapar. Hata yapanların en hayırlısı, tövbe edenlerdir.” buyurmuştu. (el-Müstedrek, IV, 272)
Rabbimiz, unutarak veya kasıtsız yapılan hataların günahının bulunmadığını bildirdiği gibi, bu ayette bir müjde daha vermiştir. Şayet bir Müslüman büyük günahları işlemekten kaçınır ve bu konuda titizlik gösterirse, onun küçük günahları bağışlanacak ve bunların hesabı sorulmayacaktır.
Mesaj:
Müslüman, büyük günahlara kesinlikle yanaşmaz, küçük günahlarda da ısrar etmez.
Kelime Dağarcığı:
Kebâir: Büyük günahlar.
Seyyiât: Kötülükler, küçük günahlar.
Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler
TEFSİR
- Siz eğer yasaklanan büyük günahlardan sakınırsanız, biz sizin küçük günahlarınızı örteriz. Ve sizi, saygı ve ikram göreceğiniz şerefli bir mevkiye çıkarır ve neticede pek hoş, çok değerli ve ikramı bol bir yere yerleştiririz.
Müminlere en çok ümit veren âyetlerden birisi budur. Cenâb-ı Allah, büyük günahlardan kaçınmak şartıyla müminlerin küçük günahlarını affedebileceğini beyân buyuruyor. Hadislerde bildirilen büyük günahlar arasında Allah’a şirk koşmak, haksız yere adam öldürmek, iffetli birine zina iftirası atmak, zina etmek, yetim malı yemek, savaş meydanından kaçmak, faiz yemek, yalan şâhitlikte bulunmak, hırsızlık yapmak, içki içmek… gibi günahlar bulunmaktadır. (bk. Buhârî, Edeb 6; Eyman 16; Müslim, İman 143-145)
Bununla birlikte unutulmamalıdır ki önemsenmeden işlenen küçük günahlar da âdet haline gelir ve sürekli işlenirse büyük günah gibi olur ve müminin kalbini karartır. Ayrıca kâmil müminlere yakışan, kendilerini Allah’tan uzaklaştıran her türlü hareketi ve düşünceyi büyük günah bilip ondan uzak durmaktır.
Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurur:
“Büyük günahlardan uzak durulursa bir namaz öteki namaza kadar, bir cuma öteki cumaya kadar bir ramazan öteki ramazana kadar olan küçük günahlara kefâret olur.” (Müslim, Tahâret 14-16; Tirmizî, Salât 160)
Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com