Nişan veya Düğünde Eğlence Yapmak Caiz midir?
Kimi düğünlerde hiç eğlence olmaksızın yalnız mevlüd okutulmakla, kimilerinde de yalnız eğlenti ile yetinilmektedir. İslâm’a göre şarkılı-türkülü düğün eğlencesi caiz midir?
İslâm evrensel bir din olduğu için mü’minin bütün ihtiyaçlarına cevap vermeyi hedefler. Keder ve üzüntü insan için olduğu kadar sevinç ve neş’e de insanın belli gün ve zamanlarda hayatının bir parçası olur. Bayram, nişan ve düğün günleri böyledir. Bu yüzden Hz. Peygamber’in ve ashabının bu sevinçli günlerde meşrû bazı eğlencelere izin verdikleri görülür.
NİŞAN VEYA DÜĞÜN EĞLENCESİ CAİZ MİDİR?
Hadiste şöyle buyurulur: «Nikâhı ilan edin. Onu mescitlerde kıyın ve onun üzerine def çalın.»[1] Hz. Âişe, Es’ad İbn Zürâre (r.a.)’ın yetim kalan kızı Fâriga’yı himaye edip yetiştirmiş ve Ensar’dan bir erkekle evlendirmişti. Gelini götürüp dönünce Allâh’ın elçisi şöyle buyurdu: «Ey Âişe! Gelinle birlikte def çalıp şarkı söyleyecek bir câriye göndermediniz mi?»[2] Başka bir rivayette şarkıda söylenebilecek bazı ifadeler de yer almıştır.
Rubeyye binti Muavviz’in (r. anhâ) evliliği sırasında da Allah Rasülü’nün benzer şekilde def çalınmasına ve genç kızların şarkı söylemesine izin verdiği nakledilmiştir.[3]
Bu durum, nişan ve evlilik gibi sevinçli günlerde meşrû bazı eğlencelerin yapılmasının mubah olduğunu gösterir. Ancak bu gibi eğlenceler başka haram veya mekruhları birlikte getirmemelidir. Yalnız hanımlar veya yalnız erkekler arasında olmalı, İslâmî edep ve ölçülerin dışına taşımamalıdır.
Evlilikte misafirlere ziyafet verilmesi sünnet olduğu gibi Allah Teâlâ’ya şükür olmak üzere Kur’ân-ı Kerîm ve mevlid gibi güzel menkıbelerin okunması ve dua yapılması da güzel olur.
Dipnotlar:
[1]. Tirmizî, Nikâh, 6. [2]. İbn Mâce, Nikâh, 21; A.b. Hanbel, IV, 78. [3]. Tirmizî, Nikâh, 6; İbn Mâce, Nikâh, 21; İbn Hanbel, II, 52.
Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslam İlmihali, Erkam Yayınları