Nişanlılık Sırasında Verilen Hediyeler, Nişan Bozulunca Kime Ait Olur?

Sorularla İslam

Nişan bozulduğu takdirde, tarafların birbirine verdiği hediyeler nasıl çözümlenir? Yenmiş ya da giyilip eskitilmiş olan hediyelerin tazmin edilmesi gerekir mi?

Erkek nişan sırasında mehrin tamamını veya bir bölümünü vermişse, nişan bozulduğu takdirde bunlar mevcutsa aynen, değilse kıymet olarak geri verilmelidir. Ancak nişanla birlikte İslâmî nikâh da yapılmışsa, nişan ve nikâh bozulunca kadın önceden belirlenmiş olan mehrin yarısına hak- kazanır. Eğer cinsel birleşme olmuşsa veya eşler birleşmeye engel bulunmayan bir ortamda yalnız başbaşa bir süre birlikte kalmışlarsa kadın mehrin tamamına hak kazanır.

Tarafların nişanlılık sırasında birbirine verdiği hediyeler konusunda hibe hükümleri uygulanır. Buna göre karşı taraf verdiği hediyelerini isterse hibeden rücû etmiş olur. Bu durumda daha önce verilmiş olan hediyeler mevcutsa aynen geri verilir. Tüketilmiş ise geriye bir şey vermek gerekmez. Şâfiîlere göre ise teberru niyetiyle verilmeyen her şey geri verilir tüketilmişse tazmin edilmesi gerekir.[1]

Dipnot:

[1]. Mevsılî, el-İhtiyâr, III, 48; Bilmen, Hukuk-ı İslâmiyye ve İstilâhât-ı Fıkhıyye Kâmusu, IV, 262 vd.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları