O Hastalığın Çaresi Kahvede!
Türkiye’de 600 bin “aile” Alzheimer ile mücadele ediyor.
Her üç saniyede biri demans hastası oluyor. Bunların üçte ikisi iseAlzheimer’a yakalanıyor. Hastalıktan korunmanın sırlarından biri de kahve olabilir.
Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, gelmekte olan Alzheimerli hasta dalgasına dikkati çekerek, “Hazır değiliz” dedi.
Halen Türkiye nüfusunun yüzde 8,7’sini oluşturan 65 yaş üstünün hızla arttığını belirten Kulaksızoğlu, “Her 100 kişiden beşi, 65 yaşından sonra Alzheimer olacak. Bu hasta sayısında korkunç bir artış demek. Ancak hastalar için bakım evi, evde bakım hizmetleri, hastaneler ve personel hatta biz kendimiz bile hazır değiliz” dedi.
Hastalığın kadınlarda erkeklerde daha sık görüldüğünü belirten Kulaksızoğlu, 65 yaşın üzerindeki her 6 kadından biri, 11 erkekden de birinin Alzheimer olduğunu söyledi. Mevcut hastaların üçte ikisinin kadınolduğunu hatırlatan Kulaksızoğlu, “60 yaşından sonra bir kadının Alzheimer olma riski, meme kanseri riskinden 2 kat daha fazla” dedi.
EĞİTİM ALZHEİMER’DEN KORUYOR
Eğitime erken yaşlarda başlayanlarda ve eğitim düzeyi yüksek olan kişilerde Alzheimer görülme oranı daha düşük. Derneğin yönetim kurulu üyelerinden Doç. Dr. Barış Topçular, “Eğitimin Alzheimer hastalığı için bir koruyucu faktör olduğu Wisconsin Üniversitesi Alzheimer Araştırma Merkezi’nin bir çalışmasıyla gösterildi.
211 sağlıklı birey ile 57 bilişsel bozukluğu olan bireyin katıldığı çalışmadaki bulgular, eğitim düzeyi yüksek bireylerde Alzheimer hastalığında rol oynayan amiloid ve TAU proteinlerinin birikiminin, eğitim düzeyi düşük bireylere kıyasla çok daha az olduğunu gösterildi” dedi.
BİLGİSAYAR OYUNLARI BEYNİ GENÇ TUTUYOR
Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından desteklenen bir grup araştırmacı “bilgi işleme hızı” egzersizlerinin de demans gelişme riskini azalttığını kanıtladı. Altı farklı araştırma merkezinden 2 bin 785 katılımcıyla yapılan bir araştırmada bellek, akıl yürütme ile bilgisayarlı bilgi işleme hızı egzersizleri karşılaştırıldı. Topçular, “Sadece “bilgi işleme hızı” egzersizlerinin demans üzerine etkili olduğu görüldü. Bu egzersizler demans gelişme riskini yüzde 33 oranında azaltıyor” dedi.
KALBE İYİ GELEN, BEYNE DE İYİ GELİYOR
Akdeniz tipi diyetle beslenen, düzenli fiziksel ve bilişsel egzersiz yapan ve kalp damar hastalıkları açısından kontrol altında olanlarda demans gelişme riskinin de daha düşük olduğunu belirten Topçular, “Bunlarda, Alzheimer hastalarında görülen amiloid ve tau proteinlerinin beyindeki birikiminin çok daha az olduğu belirlendi. Çok yeni araştırmalar günlük meyve tüketiminin(günde iki porsiyon) Alzheimer’a yakalanma riskini azaltığını gösterdi” dedi.
KAHVE İÇİN, BEDEN VE BEYNİNİZİ ÇALIŞTIRIN
Alzheimer riskini azaltmak için özetle şu tavsiyelerde bulundu:
- Bilgisayarlı oynanan “bilgi işleme hızı” egzersizleri yapın.
- Akdeniz tipi diyetle beslenin. Sadece kalbinize değil, beyninize de iyi gelir.
- Düzenli fiziksel egzersiz yapın. Her gün 15-20 dakika yürümek bile yeterli.
- Sosyal hayatın içinde kalın.
- Kahve ve kakaonun da koruyucu etkisi var. Günde 3-4 fincan Türk kahvesi (diğerlerinden günde 1-2 kupa) için. Yanında küçük birer parça siyah çikolatayla da kakao alabilirsiniz.
YORUMLAR
Selamınaleykum kardeşim benim annemde aynı hastalığa yakalandı şuanda beraber yaşıyorum dua edeceksin sabredeceksin Kuran ı Kerim dinlet iyi gelecektir
Anne demas alzheimer hiç durmadan konuşuyor ilaç lar fayda etmiyor ne yapalım yol gösterin
Ilginc bu sayfada ibadetin duanin ve zikirin iyi geleceği tavsiyeleri paylașmanizi beklerdim..onun yerine bilgisayar oyununu tavsiye ediyorsunuz....peki bilgi sayar oyunlarin beynimize veren zarardanda bahsetmek istermisiniz? Tin ve zeytun surelerini arastirin 7 zeytin ve 1 incirin bunamaya karsi baglantiya peki ne dersiniz?