Öğrencilerden Robotla Tebrik Mesajı

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde "KodlaManisa" atölyesinde robotik eğitimi alan öğrenciler, geliştirdikleri robotla, Afrin'in kontrolünü sağlayan Mehmetçik'e tebrik mesajı gönderdi.

Manisa Valiliğince oluşturulan "KodlaManisa" atölyesine devam eden öğrenciler, uzman öğretmenlerden robotik eğitim alıyor. İlkokul ve ortaokul öğrencileri 6 ay yürüttükleri çalışmayla hurdaya ayrılan bilgisayar, lego ve kullanılmayan teknolojik malzemelerden 170 santimetre boyunda bir robot yaptı. Kodlamayla çalışan ve "RoboKod" adı verilen robot, el, kol, çene ve boyun hareketleri yapabiliyor. Öğrenciler, robotun gözlerini pinpon topu, ana gövdeyi de vitrin mankeni kullanarak hazırladı.

Türkçenin yanı sıra farklı dillerde de konuşabilen ve sensör ile hareketlerini kontrol edebilen robot, yapay zekaya sahip değil ancak öğrenciler bunun üzerinde de çalışma yürütüyor. Çalışmayı belirli bir aşamaya getiren öğrenciler, "RoboKod" ile Afrin'de terör örgütleri PKK/PYD ve DEAŞ karşı mücadele eden Mehmetçik'e selam gönderdi, onlara başarılar diledi.

Konuşan robotun mesajı şöyle:

"Afrin'de mücadele eden tüm Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına kolaylıklar diliyorum, sonraki operasyonlarında başarılar temenni ediyorum."

YAPAY ZEKA İÇİN ÇALIŞIYORLAR

Atölyede eğitim gören 6. sınıf öğrencisi Recep Baran Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşlarıyla beraber 6 ay önce hurdaya ayırılan bilgisayar donanımı ve legolar yardımı ile hazırladıkları robotu kodlamaya başladıklarını söyledi.

Robotun el, kol, çene ve boyun hareketlerini rahatlıkla yapabildiğini belirten Dündar, "Farklı dillerden de konuşabiliyor. Ama şu an yapay zekaya sahip değil ne yüklersek onu konuşuyor. Çene ve boyun hareketlerini yapabiliyor. Sensörler sayesinde hareketlerini kontrol ediyor. Zeytin Dalı Harekatı'na katılan askerlerimize robotumuz aracılığıyla bir mesaj gönderdik. Bu projemizle Afrin'deki Mehmetçiğimize destek olmak istedik. Güzel bir çalışma oldu." diye konuştu.

Egemen Özcanlı da eğitim alanında kullanabilecek bir robot yapmak istediklerini ifade etti.

Robotun yüklenen program aracılığıyla çalıştığını dile getiren Özcanlı, "Yapay zekası olmayabilir ama gelecekte onun için de uğraşıyoruz. Askerlerimize desteğimizi göstermek için Afrin'e bir mesaj gönderdik. Bu robotumuzu geliştirmeye devam ediyoruz. En son yürütmeyi deneyeceğiz ve insan hareketlerine daha çok benzeyecek. Yapay zekayı tamamladıktan sonra sorulara da cevaplayabilir." dedi.

Öğrencilerden Ali Kerem Akay robotu yürütmek için çalıştıklarını aktardı.

Proje devam ederken Zeytin Dalı Harekatı'nın başladığını hatırlatan Akay, "Afrin'e bir mesaj gönderme fikri ortaya çıktı. Ardından biz kodları yazmaya başladık. Öğretmenimize götürdük o da çok beğendi. Muzaffer ordumuza güzel bir mesajı kendi hazırladığımız robotla göndermenin gururunu yaşıyoruz." sözlerine yer verdi.

Saruhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Ramazan Erol da öğrencilerin yaptığı robotu çok başarılı bulduklarını, bunun için de kedilerine her türlü imkanın verildiğini söyledi.

Atölyenin sorumlusu öğretmen Erkan Salı ise çeşitli sarf malzemeleri kullanarak geliştirilen robotun öğrencilerin hayal dünyasını yansıttığını söyledi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.