Öğrencilerden Sokak Hayvanlarına Sıcak Yuva

Zonguldak'ta öğrenciler, "Hayvanları Seviyoruz, Hayatı Paylaşıyoruz Projesi" kapsamında yaptıkları kulübelerle sokakta yaşayan hayvanların sahip çıktı.

Zonguldak Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin ortaokulu bölümündeki 40 öğrencinin başlattığı "Hayvanları Seviyoruz, Hayatı Paylaşıyoruz" projesi ile hayvanların barınma ve yiyecek ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor.

Fen Bilimleri öğretmeni Serhat Ordu'nun proje danışmanlığını yaptığı ve yaklaşık bir ay süren proje kapsamında öğrenciler, kulübelerin çizimi, malzeme temini ve yapım aşamalarından el birliğiyle çalışarak sokak hayvanlarının adeta koruyucu melekleri oldu.

Ordu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle zor ve soğuk hava şartlarında sokak hayvanlarının barınmalarını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Hayvan barınaklarını öğrencilerin kendilerinin yaptığını belirten Ordu, "Öğrenciler yaptıkları barınakları evlerine yakın yerlere bırakıyorlar. Onlar, hayvanların beslenmelerinden ve barınmalarından bizzat sorumlu. Sokak hayvanlarının vücut ısılarını sağlayabilmek, zor hava şartlarında ayakta kalabilmeleri için iyi beslenmeleri, sonrasında da barınma ihtiyaçlarını karşılamaları gerekiyor." dedi.

HEPSİ ÇOK İSTEKLİ

4 Nisan'ın Dünya Sokak Hayvanları Günü olduğunu anımsatan ve hayvanların tek bir günde hatırlanmasının anlamsız geldiğini ifade eden Ordu, çocukların, sokak hayvanlarına duyarlı büyümesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Ordu, çocukların istekli oluşunun projeyi hayata geçirilmesini kolaylaştırdığını anlatarak, "Hepsi çok istekli. Bu projeye çocuklar hiçbir zorlama olmadan katıldı. 40 sokak hayvanı için barınak yapıldı. Bu minik yürekli öğrencilerim, büyüklerine örnek olmak amacıyla bu projeyi sergilemişlerdir." ifadelerini kullandı.

ONLARA İYİ DAVRANMALIYIZ

Öğrenci Ahmet Akgül de dünyanın bütün canlılara ait olduğunu belirterek, "Biz onlara iyi davranmalıyız. Mahalleme kulübeyi getirdiğimde herkes, 'Aferin' dedi. İsteyen yemek, ekmekler getirdi, süt verdi. Yolda biri bir insana çarpsa hemen hastaneye getirir, önem verirler. Ama bir kediye, bir hayvana zarar verilse, 'Aman' deyip geçerler. Bence onlara da önem verilmeli." diye konuştu.

Öğrenci Enes Şamil Arslantürk ise yaptıkları işten mutlu olduklarını ifade ederek, sokak hayvanların da başlarını sokacak kulübelerinin olmasının güzel bir şey olduğunu söyledi.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.