Oksidasyon Nedir?

Oksidasyon yani “paslanma” en az inflamasyon, yani “iltihaplanma” kadar önemli bir yaşlılık tetikleyicisi.

Oksidasyona yol açan serbest radikallerden kurtulmanın en etkili yolu ise besinlerle daha fazla “antioksidan molekül” kazanmak. Başka bir deyişle, bedene daha sık ve bol likopen, kateşin, beta karoten, antosiyanin, selenyum, glutatyon, koenzim, C vitamini gibi antioksidan savaşçı sokmak. Antioksidan savaşçılar, hücre, doku ve neticede organ düşmanı bu “elektron açlığı” çeken zararlılara kendi elektronlarını transfer ederek onların hücre duvarı, organcıkları veya çekirdeğine verebilecekleri zararlara engel olabiliyor. Peki, bu önemli maddelerin en çok bulunduğu ilk 10 besin hangileri? Bedene daha çok antioksidan kazandırmak için neleri daha sık ve bol yiyip içmeli? Listeye göz atmanız yeterli...

ANTİOKSİDAN BESİNLER

Antioksidan kapasitenin en yüksek olduğu yiyeceklerin başında da sebze ve meyveler var. ORAC (oksijen radikali emme kapasitesi) değeri dikkate alındığında antioksidan gücü yüksek 10 besin şöyle sıralanıyor:

  • Kuru erik: 5500 (Her akşam 2 adet kuru erik tüketin.)
  • Kuru üzüm: 2500 (Her sabah 5-6 adet çekirdekli siyah kuru üzüm yiyin.)
  • Yabanmersini: 2400 (Biraz pahalı!)
  • Böğürtlen: 2000 (Bizde zor bulunuyor.)
  • Çilek: 1500 (Lezzetli, fiyatı makul ve güçlü bir meyve.)
  • Ispanak: 1250 (Her yerde her zaman bulunabiliyor.)
  • Lahana: 900 (Aynı zamanda güçlü bir prebiyotik, mükemmel bir kalsiyum kaynağı.)
  • Taze kırmızıbiber: 700 (Mükemmel bir sebze, müthiş bir C vitamini deposu.)
  • Karnabahar: 600 (Lahana ile değişimli tüketin.)
  • Soğan: 450 (Asla vazgeçmeyin, kırmızısını tercih edin.)

SAĞLIKLI VE UZUN YAŞAMANIN SIRLARI

Sağlıklı ve uzun bir ömür sürmek sadece beslenme, düzenli aktivite, kaliteli uyku ve huzura odaklanma ile bağlantılı bir süreç değil. Bu “önemli dörtlü” kadar “genetik miras”ınız da mühim bir belirleyici.

ÖMRÜ UZATAN BESİNLER

İsterseniz “antioksidan güç” bilgi dağarcığımızı biraz daha güçlendirelim ve uzmanların “ortak fikir” alarak açıkladıkları “ömür uzatan ilk 10 besin” listesini yeniden gözden geçirelim.

  • Ergotionein: Doğal veya kültür mantarı
  • Pirolokinolin kinon(PQQ): Maydanoz, fasulye ve yeşil çay
  • Ubikuinol(Coenzym Q10): Ispanak
  • Lutein: Lahana ve ıspanak
  • Zeakstantin: Pazı, suteresi ve şalgam
  • Likopen: Domates ve karpuz
  • Alfa ve beta karoten: Pazı ve havuç
  • Beta kriptoksantin: Portakal, karpuz, kişniş ve kayısı
  • Astaksantin: Deniz ürünleri
  • Likopen: Domates, karpuz, kayısı ve pembe greyfurt

Kaynak: NTV

 

İslam ve İhsan

KURAN-I KERİM’DE ZİKREDİLEN SEBZE VE MEYVELER

Kuran-ı Kerim’de Zikredilen Sebze ve Meyveler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.