Okul, Sağlıklı Beslenme ve Boykot Ürünleri
Örnek beslenme çantası nasıl hazırlanır? Boykot ürünleri nelerdir? Okul kantinlerinde satışı uygun olmayan gıda ve içecekler nelerdir?
Sağlıklı beslenmenin hayatî önem taşıdığı dönemlerden biri de ilk ve orta öğretim dönemleridir. Bu dönemlerdeki doğru beslenme, çocukların bedenî, duygusal ve sosyal gelişimi ile okul başarısını destekler. Sağlıklı beslenmenin ilk adımı ise, sabahları dengeli bir kahvaltı yapmaktır.
Evden ayrılmadan önce yapılan kahvaltı, öğrencinin enerjik hissetmesini sağlar ve derse odaklanmasını kolaylaştırır. Eğer çocukta kahvaltı isteği olmuyorsa, yanında götüreceği yiyecek ve içecekler hususunda velilerin bilgi sahibi olmaları gereklidir. Öyle kolayca poğaça ya da simit, yanında da gazlı bir içecekle bu sorumluluğu yerine getirdiklerini sanmamalıdırlar. Anne-baba olmak, biraz zahmet çekmek ve en doğruyu yapmaya gayretli olmaktır.
Öncelikle kolay taşınabilir ve kokmayan, bozulmayacak kadar dayanıklı olan gıdaları seçmelisiniz. (Meselâ patates salatası, sosis, salam, sucuk gibi bazı yiyecekler oda sıcaklığında bozulabilir.)
Çocuğunuzun ne kadar yiyebileceğini bilmeli ve konulacak miktarı ona göre belirlemelisiniz.
İçecek olarak süt ve süt ürünleri, evde yapılan taze meyve suları ya da reyhan, narçiçeği, zencefil gibi şerbetlere, kompostolara yer verilmelidir.
Doyurucu öğünler olarak yumurta ve yumurta içeriği çok olan omletler, krepler, tereyağı, bal, pekmez, zeytin, zeytinyağlı-sebzeli çöreklere yer verilmelidir. Ayrıca fındık, badem, ceviz, kuru üzüm, kuru kayısı vb. kuruyemişlerden bir veya birkaçını da mutlaka ilâve etmelidir.
ÖRNEK BESLENME ÇANTASI
Pazartesi: Peynirli bol yeşillikli sandviç, zeytin, ev yapımı meyve suyu, kuruyemiş.
Salı: Sebzeli omlet, ballı tereyağlı tam buğday ekmeği, limonata, meyve.
Çarşamba: Ev yapımı cevizli kek, bir bardak süt, kuruyemiş, taze meyve.
Perşembe: Yoğurt (meyveli ya da pekmezli), üç adet ceviz, küçük bir tost, mevsim sebze ya da meyvesi.
Cuma: Ev yapımı peynirli krep, ayran, kuruyemiş.
BOYKOT ÜRÜNLERİ
İnsanlık tarihinin en acımasız katliam ve soykırımının yaşandığı Filistin’de akan kan ve gözyaşı, onlarca yıldır durmuyor. 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail işgalcilerinin Gazze’de yapmış olduğu katliamlar neticesinde ülkemizde ve dünyada İsrail destekçisi firmaların ürünlerini almama ve kullanmama konusunda bir hassasiyet oluştu.
İsrail, dünyanın gözü önünde, insanlık suçu işlemeye devam ederken Türkiye ve dünya genelinde başlayan İsrail’e yönelik boykot da büyüyerek devam ediyor. Pek çok öğrenci, öğretmen ve velimiz; İsrail destekçisi firmaların ürünlerini almama ve kullanmama konusunda irâde ortaya koymakta, insânî ve vicdânî sorumlulukla, okul kantinlerinde de bu ürünlerin satışa sunulmasını istememektedir. Hattâ bunun için Millî Eğitim Bakanlığı’na, kantin işletmecilerinin bu boykot ürünlerini satmaması konusunda pek çok müracaatta bulunulmuştur.
Bizler de bu konuda duyarlı olup bakanlığımızın kantinlerde satılmasına izin vermediği yiyecekleri ve boykot ürünlerini yeniden hatırlamalı ve çocuklarımızın beslenmesine gereken önemi vermeliyiz.
Millî Eğitim Bakanlığı, ilk ve orta dereceli okulların kantininde satılmasını yasakladığı ürünleri bir bildiri ile kamuoyuna duyurmuştur. İşte başlık başlık bu yiyecek ve içecek maddeleri şöyledir:
OKUL KANTİNLERİNDE SATIŞI UYGUN OLMAYAN GIDA VE İÇECEKLER
-Enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler (soğuk çay, ice tea), kolalı içecekler, aromalı doğal mineralli içecek, aromalı şurup, aromalı içecek tozu, aromalı su, meyveli içecek, meyveli içecek tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içeceği (karbonhidrat/elektrolit içeceği), meyve nektarı, meyve suyu konsantresi
-Kızartmalar, cipsler (patates, mısır, şekillendirilmiş vb.), gevrek çerezler,
-Bütün çikolata çeşitleri (ayrı satılan veya ürünlere eklenmiş, damla çikolata, sürülebilir çikolata ve çikolata kaplanmış olanlar dâhil), gofretler (sade, dolgulu, kaplamalı vb.),
-Bütün şeker ve şekerleme çeşitleri (jöle şekerleme, sert şekerlemeler, yumuşak şeker, dolgulu-dolgusuz, kaplamalı, draje, bütün lolipoplar vb.),
-Kremalı, çikolata dolgulu, jöleli kek, bisküvi ve pastalar (yaş pastalar, ekler, kruvasan, donut, parfe, mozaik pasta, muffin, cupcake vb.),
-Hamurlu, şerbetli tatlılar (kuru baklava dâhil),
-Çiğ köfte,
-Siyah ve yeşil çay (liseler hâriç),
-Bitki çayları,
-Kafeinli ürünler (Bütün kafeinli yiyecek ve içecekler, kahve tarzı ürünler, mocca, latte, capuccino vb.),
-Guarana, guarana özü eklenmiş kafein içeren ürünler,
-Tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler,
-Krema, Hindistan cevizi sütü ve kreması,
-Sunset yellow (E 110), Kinolin Sarısı (E 104), Karmosin (E 122), Allura red (E 129), Tartrazin (E 102), Ponzo 4R (E 124) ve Titanyum dioksit (E 171)’i içeren gıda ve içecekler.
* * *
Aslında yukarıdaki boykot rehberine bakılınca, Millî Eğitim Bakanlığı’nın izin vermediği ürünlerle paralel olduğu fark edilir. Bu ortaklıktan bir kere daha seküler sistemin haz ve kâr odaklı çalışıp insanı, sağlığı ve tabiatı önemsemediği görülmektedir. Bu bakımdan her alanda olduğu gibi yeme-içme hususunda da ilk eğitimi, âile vermelidir. Bu durum, öğrencinin okulda alacağı eğitimi hem kolaylaştıracak hem de destekleyecektir.
Kaynak: Nejla Baş, Altınoluk Dergisi, Sayı: 466
YORUMLAR