Ömrünü Doğaya Adayan Mardinli Şeyhmus Amca’dan ‘Fidan Dikin’ Çağrısı

Mardin’de bir çöplüğü 26 yıl boyunca diktiği binlerce fidanla yeşil bir görünüme kavuşturan doğasever Şeyhmus Erginoğlu, günün büyük bölümünü ağaçlık alanda geçiriyor ve yangına yol açabilecek çöpleri temizliyor.

Mardin’de 26 yıldır kendi imkanlarıyla satın aldığı fidanları dikerek oluşturduğu ağaçlığı gözü gibi koruyan 67 yaşındaki Şeyhmus Erginoğlu, yangınlarda yitirilen ormanların yeniden kazanılması için herkesi ağaç dikmeye davet etti.

Savurkapı mevkisine 10 bin, başka alanlara da 5 bin 500 olmak üzere bugüne kadar 15 bini aşkın fidan diken ve 1 tona yakın meşe palamudunu da toprakla buluşturan Erginoğlu, günün büyük bölümünü doğayla iç içe geçiriyor.

Oluşturduğu ağaçlık alanda yangına neden olabilecek çöpleri temizleyen Erginoğlu, ülkenin farklı noktalarında çıkan orman yangınlarını, tek başına yaşadığı evindeki televizyondan üzüntüyle takip ediyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla kendisini örnek gösterdiği Erginoğlu, vatandaşlara yangınlarda kaybedilen ormanların yeniden oluşturulması için fidan dikme çağrısında bulunuyor.

“ÖLÜNCEYE KADAR AĞAÇ DİKECEĞİM”

Erginoğu, gençliğinde 25 yıl kamyon şoförlüğü yaptığını, 1995 yılında aracını sattığını ve bu işi bıraktığını söyledi.

Bir ay evde oturunca tembelleşmeye başladığını ve “Bu böyle olmaz” diyerek doğa için çalışmaya karar verdiğini anlatan Erginoğlu, daha sonra çeşmeler yaptığını, ağaç dikmeye başladığını belirtti.

Erginoğlu, “Mardin’de 15 bin 500 ağaç diktim. 500’ünü bu sene diktim. Ağaç dikmeyi çok seviyorum. Savurkapı Mahallesi’ndeki bir alan çöplüktü. Çöpleri topladım, ağaç diktim. Yeni yerlerde de yeni ağaçlar dikeceğiz. Sağlığım olduğu sürece, ölünceye kadar ağaç dikeceğim.” dedi.

“ORMAN YANINCA BİZİM CİĞERLERİMİZ YANIYOR”

Türkiye’de yaşanan orman yangınlarına değinen Erginoğlu, “Orman yanınca bizim ciğerlerimiz yanıyor. Bu yangınlara çok üzülüyorum. Ağaç da bir can. Askerdeyken de ormandaki ağaçların bakımını yapıyordum. Çocukken de bahçemiz vardı, orada da çalışırdım. Ağaçları çok seviyorum. Sevmeye devam edeceğim.” diye konuştu.

Erginoğlu, oluşturduğu ormanda yangına neden olabilecek çöpleri temizlediğini, kuru otları topladığını, sulama ve bakım yaptığını anlatarak, “Cam sıcağı çekiyor ve etrafındaki otlar yanabiliyor hatta naylon poşetler de yangın çıkarabilir. Bunları topluyor ya çöpe atıyor ya da toprağa gömüyorum.” ifadelerini kullandı.

“HERKES BİR AĞAÇ DİKSE 84 MİLYON AĞAÇ OLUR”

Herkesi yanan ormanların yeniden oluşturulması için ağaç dikmeye davet eden Erginoğlu, “Türkiye’nin ormanları, kalbi yanmış. Bütün Türkiye’ye, gençlere sesleniyorum; herkes bir ağaç diksin. 84 milyon kişi var ülkede. Herkes bir ağaç dikse 84 milyon ağaç olur. Bütün Türkiye orman olur. Allah için herkes bir fidan diksin. O zaman eski ormanlarımızdan daha fazlası olacak.” diye konuştu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

AĞAÇ KESMEK VE AĞAÇ DİKMEK İLE İLGİLİ HADİSLER

Ağaç Kesmek ve Ağaç Dikmek İle İlgili Hadisler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.