Önünden Merkep Geçerse Namazı Bozmaz Diyenler

Namaz kılanın önünden merkep (eşek) geçerse namazı bozmaz diyenlerin atıfta bulunduğu hadisler.

İbn-i Abbas radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir:

Ben bir dişi eşek üzerinde biner olduğum halde geldim. O gün henüz ergenlik çağına erişmek üzere idim. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Mina’da namaz kıldırıyordu. (Merkeple) saflarının bazısının arasından geçtim. Eşekten inerek onu otlamaya bıraktım. Ve ben de safa girdim. Bu hareketimi kimse tenkit etmedi, dedi. (Ebû Dâvûd, Salât, 113/715; Buharî, Ebvâbü’s-Sütre, b. 1, s. 126, c. 1; Müslim, Kitâbu’s-Salât, b. 47, n. 504, s. 361, c. 1; Tirmizi, Ebvâbu’s-Salât, b. 252, n. 337, s. 160, c. 2; Nesêi, Kitâbu’l-Kıble, b. Mâ Yaktau’s-Salât, n. 753, s. 64, c. 2; İbn-i Mâce, Kitâbu’s-Salât, b. 38, n. 947, s. 305, c. 1)

Ebû Dâvud dedi ki: Bu Ka’nebî’nin lafzıdır ve daha tamamdır. Mâlik ded iki: Ben bu hadiste namaza durulduğunda saflar arasından geçilmesinde bir ruhsat görüyorum.

Hadisin Açıklaması

Bu hadis daha önce geçen Ebû Zer hadisini nesheder. Çünkü orada mekep, kadın ve siyah köpeğin namazı keseceği bildirilmişti. Bir de eğer bu hadis 702 nolu Ebû Zer hadisini neshetmiyorsa şöyle izah edilir:

İmamın sütresi cemaat için de sütre sayılır. İmamın önünde sütre olduğu için, İbn-i Abbas’ın merkep üzerinde cemaatın önünden geçmesine cemaatın bir şey söylememeleri bundan dolayı olabilir. Bir de Mina’da Hac mevsiminde cemaat kalabalıktır. İzdihamdan dolayı böyle bir şeye ses çıkartmamış olabilirler.

*

Ebû’s-Sahba radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir:

İbn-i Abbas’ın yanında namazı bozan şeyleri müzâkere etmiştik. İbn-i Abbas şöyle dedi: Abdülmuttalib oğullarından bir çocukla ben bir eşek üzerinde geldik.

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem namaz kıldırıyordu. Çocukla ben indik. Ve eşeği safın önüne bıraktık. Hz. Peygamber eşeğin önlerine bırakılmasına aldırmadı. Abdülmuttalib oğullarından iki kız da gelerek safın arasına girdiler, buna da aldırmadı. (Ebû Dâvûd, Salât, 113/716)

Hadisin Açıklaması

İbn-i Abbas’ın anlattığı bu olay rivâyete göre iki defa olmuş. Birincisi Mekke’nin Fethi günü, ikincisi de Veda Haccı’nda.

*

Mansur radıyallahu anh’dan:

Bir önce geçen hadisle aynı İsnâd ve aynı manada rivâyet olundu. Abdülmuttalib oğullarından iki kız gelerek (safların arasında) kavga ettiler. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem onları tuttu. Osman bin Ebû Şeybe diyor ki; birbirlerinden uzaklaştırdı.

Dâvud bin Mihrak diyor ki: Birini öbüründen ayırdı. Buna ehemmiyet vermedi. (Ebû Dâvûd, Salât, 113/717; Nesêi, Kitab’ul-Kıble, b. Ma Yaktau’s-Salât, n. 753 s. 69, c. 2)

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

NAMAZDA MEKRUH OLAN ŞEYLER

Namazda Mekruh Olan Şeyler

NAMAZDA YAPILMASI MEKRUH OLAN DAVRANIŞLAR

Namazda Yapılması Mekruh Olan Davranışlar

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.