Örf ve Âdetler ile İlgili Hadisler
Örf ve adetler ile ilgili hadisi şerifler...
- Cerîr b. Abdullah’ın naklettiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Kim İslâm’da güzel bir işe öncülük eder ve kendisinden sonra bununla amel edilirse kendisinden sonra o işi yapanlar gibi sevap alır. Üstelik onların sevaplarından da bir şey eksilmez. Kim de İslâm’da kötü bir davranışa ön ayak olur ve kendisinden sonra bununla amel edilirse, kendisinden sonra onu yapanlar gibi günah alır. Onların günahlarından da bir şey eksilmez.” (Müslim, İlim, 15)
- Ca’fer b. Muhammed, babasından naklediyor:
“Câbir b. Abdullah’ın yanına vardım ve şöyle dedim: ‘Bana Allah Resûlü’nün (s.a.v.) Veda Haccı’ndan haber ver.’ ... O da Resûlullah’ın (s.a.v.) şöyle buyurduğunu söyledi: ‘... (Ey insanlar) şunu iyi bilin ki câhiliye zihniyetinden kaynaklanan her şey ayaklarımın altındadır...’” (Müslim, Hac, 147)
- Enes b. Mâlik şöyle demiştir:
“Sene içerisinde câhiliye halkının eğlence düzenlediği iki gün vardı. Peygamber (s.a.v.) Medine’ye geldiğinde, ‘Sizin de eğleneceğiniz iki gününüz oldu. Allah, câhiliyedeki o günleri sizin için daha hayırlı iki günle değiştirdi. Bunlar Ramazan ve Kurban Bayramı günleridir.’ buyurdu.” (Nesâî, Îdeyn, 1)
- Ebû Mâlik el-Eş’arî’nin rivayet ettiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Ümmetimde câhiliye âdetlerinden kalma dört şey vardır ki bunları (kolaylıkla) terk edemezler. Bunlar; asaleti ile öğünme, nesepleri kötüleme, yıldızlarla yağmur isteme ve bağıra çağıra ölülere yas tutmadır.” (Müslim, Cenâiz, 29)
- Abdullah (b. Mes’ûd) (r.a.) tarafından nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“(Ölenin ardından) yas tutarak elleriyle yanaklarını döven, yakalarını yırtan ve câhiliye âdeti olarak bağırıp feryat eden kimse bizden değildir.” (Buhârî, Cenâiz, 3)