Orfoz Balığının Önemi

Cemiyet Hayatımız

Türkiye’de korunma statüsündeki canlılardan biri olan ve Akdeniz’de yaşayan Orfoz balığının balık merasındaki önemi nedir?

Denizlerde kayalık diplerde yaşayan Orfoz balığı, Akdeniz’de en yaygın görülen Epinephelus türüdür. Kayalık alanlardaki besin zincirinin en üst kısmında yer alan Orfoz hermafrodittir yani çift cinsiyetlidir, hem dişi hem de erkek bireyi temsil eder. Ortalama 50 yıl yaşayan Orfoz’un yaşam döngüsünde dişi olması için en az 5-8 yıl, erkek olması içinse 12-18 yıl arasında yaşaması gerekir. Uzun yaşam döngüsüne sahip olan Orfoz bu nedenle geç üreme erginliğine ulaşır. Saklanabileceği kayalık alanları seçen Orfoz genellikle tek başına yaşayan ve yaşadığı yeri sahiplenir. Orfoz’un genç bireyleri sığ sularda, yetişkin bireyler ise derinlerde bulunur.

ORFOZ BALIĞI NEREDE YAŞAR?

Orfoz, bir Akdeniz balığıdır. Kaya balığı olması dolayısı ile taşlık bölgelerde yaşar ve yaşadığı merada mümkün olduğu kadar çok taşın altını kolayca girebileceği şekilde boşaltır.

ORFOZ BALIĞININ ÖNEMİ NEDİR?

Meradaki altı boşaltılmış her taş Orfoz için tehlike anında sığınma mekanıdır. Orfoz balık merasında kendisinin güvenliği ve rahat avlanması için taşların altını boşaltırken diğer taş balıkları içinde korunma ve af mekanları hazırlamış olur. Bu şekilde her altı açılan taş meradaki balık miktarının artmasını sağlayarak meranın daha verimli bir mekan olmasını sağlar. Özellikle Karagöz türü taş balıkları için altı boşaltılmış taşlar Orfozlarla beraber ortak kullanım alanlarıdır. Bir tehlike anında Orfozlar ve Karagöz türü taş balıkları bir taştan diğer taşa geçerek kendini kaybettirerek kendine göre bir savunma stratejisi geliştirir.

Bir merada orfoz miktarı azaldığında taş altlarının yavaş yavaş kumla dolması neticesinde diğer balıklar yuvalanma ve savunma konusunda sıkıntıya düşmeye başlamaktadır. Bu durumda merada Orfoz’un azalmaya başlamasına paralel olarak diğer taş balıklarının da azalma gözlenmektedir. Bunun en temel sebebi yuvaların kumla dolmaya başlayarak yuva ve barınak olma vasfını kaybetmesidir.

Bir merada Orfozlar korunması durumunda Orfozlar seneler içinde büyüdüğünden ebatlarına uygun olacak şekilde kullanmakta olduğu taşların altını da genişlettiğinden, merada yaşayabilecek diğer taş balıklarının miktarını da arttırmış olmaktadır. Bu durum Orfoz balığının korunmasını zorunlu kılan en akılcı gerekçedir.