Organları Satmak Caiz mi?

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, "Yeryüzünün en saygın varlığı olan insanın hayatını devam ettirmesi, Kur'an'ın ve İslam'ın temel meselesidir. İslam'da aslolan yaşatmaktır." dedi.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, yeryüzünün en saygın varlığı olan insanın hayatını devam ettirmesinin, Kur'an'ın ve İslam'ın temel meselesi olduğunu belirterek, "İslam'da aslolan yaşatmaktır. İslam'daki savaş ve cihadın temelleri de yaşamaya ve yaşatmaya yöneliktir. İnsanın kurtarılıp yaşatılması adına yapılacak eylemler, tıbbi gelişmeler buna göre değerlendirilmelidir" dedi.

Yılmaz, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla çağdaş İslam alimlerinin organ bağışı yapılabileceğine dair içtihatlarda bulunduğunu söyledi.

ORGAN BAĞIŞINDA BULUNMANIN FIKHI AÇIDAN DURUMU

İslam ve Kur'an'ın, insanlığı yaşatmak üzere gelen ilahi bir kelam olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Yeryüzünün en saygın varlığı olan insanın hayatını devam ettirmesi, Kur'an'ın ve İslam'ın temel meselesidir. İslam'da aslolan yaşatmaktır. İslam'daki savaş ve cihadın temelleri de yaşamaya ve yaşatmaya yöneliktir. İnsanın kurtarılıp yaşatılması adına yapılacak eylemler, tıbbi gelişmeler buna göre değerlendirilmelidir. Dolayısıyla bu mükerrem varlığın yaşatılması adına bugün tıbbın geldiği noktalarda hayatiyeti sonlanmış, beyin ölümü gerçekleşmiş insanların organlarının hayatiyeti devam eden ve organ nakline ihtiyacı olan insanlara nakledilmesi konusunda ulemamız bunun caizliği konusunda ittifak etmiştir. Küçük müdahalelerle insan hayatını sürdürebilecek bir imkana kavuşabiliyorsa bunun önünü açmak gerekir. Çağdaş İslam alimleri organ naklinin yapılabilirliği konusunda içtihatlarda bulunmuşlardır. İnsanların 'Ben artık hayatiyetimi sürdüremeyeceğim' dedikleri andan itibaren organlarından uygun olanlarının doktorların vereceği raporla bir başkasında devamı konusunda rıza gösterip organ bağışında bulunmaları fıkhi açıdan caizdir, şer'i açıdan hiçbir mahsuru yoktur. "

ORGAN SATIŞI VE TİCARETİ KABUL EDİLEMEZ

Yılmaz, organ satışı ve ticaretinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Böbrek naklini buna örnek verebiliriz. İnsan bir böbrekle yaşayabiliyor. Bir insanın böbreğini doku uyuşması olan kişiye vermesi kabul edilebilir ancak bunu bir bedel karşılığında, bir başkasına satmak insani ve İslami açıdan uygun değildir. Aslolan insanın kurtarılmasıdır ama bunun dünyevi bir karşılığı olmamalıdır. Bir rıza yoksa, zorla alınıyor ya da 'Benim paraya ihtiyacım var, şu böbreğimi, karaciğerimi satayım' şeklindeki yaklaşımlar İslam hukukçuları tarafından makul ve makbul görülmemiştir."

Yılmaz, organ bağışı konusunda insanların teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, "Hasta insanların hayata tutunmalarına vesile olmak önemli bir hizmettir. Bugün Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulumuz da organ bağışıyla ilgili çalışmalar yaparak fetvalar vermiştir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

https://www.islamveihsan.com/organ-bagisi-caiz-midir.html

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.