Ortadoğu'da 'yeni Dünya Düzeni'
Osmanlı'yı küçültme projesi olarak da bilinen Sykes Picot anlaşmasının 100. yılında "yeni Ortadoğu’nun nasıl şekilleneceği tartışması" uluslararası siyasi analizlerin en önemli gündem maddesi idi… Altınoluk Dergisi Dünya Gündemi köşesi yazarı Beytullah Demircioğlu bu ayki yazısında Ortadoğu'daki gelişmeleri analiz ediyor.
Hem iç hem dış gündemiyle yoğun bir Mayıs ayı yaşadık. Ak Parti’deki olağanüstü kongre kararı ile Başkan Ahmet Davutoğlu’nun hem Ak Parti Genel Başkanlığını hem Başbakanlık görevini Binali Yıldırım’a teslimi edişi ile Türkiye, Başbakan Binali Yıldırım yönetiminde yeni bir döneme girmiş oldu. MHP’deki iç çekişmenin derinleşmesi, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması meselesi ve terör iç gündemin öne çıkan gelişmeleriydi.
Dışarıda ise Ortadoğu eksenindeki gelişmeler dış gündemin ana eksenini oluşturdu.
Osmanlıyı küçültme projesi olarak da bilinen Sykes Picot anlaşmasının 100. yılında yeni Ortadoğu’nun nasıl şekilleneceği tartışması uluslararası siyasi analizlerin en önemli gündem maddesi idi…
Irak’ta Şii lider Muktedar es-Sadr’ın, İran’ın Bağdat yönetimi üzerindeki nüfuzundan duyduğu rahatsızlık Sadr yanlıları tarafından sokaklara taşınması ile ete kemiğe büründü. Kuzey Irak’ta Kürt siyasi oluşumları içinde yaşanan hareketlilik, IŞİD ile Şii Haşdi Şaabi terörü arasında sıkışan Iraklı Sünnilerin her geçen artan endişeleri, Irak’ı neler bekliyor sorusunu gündeme taşıdı.
ABD’nin terör örgütü PYD’ye ile Kuzey Suriye’de neler pişirdiği sorusu güncelliğini korudu... Mısır’da artan insan hakları ihlalleri Mısır halkını canından bezdirirken, Sisi yönetiminin İsrail ile Gazze şeridine yönelik hazırladığı iddia edilen bir takım senaryolar hem Mısır hem de Gazze Şeridi için endişeli bir bekleyişi beraberinde getirdi...
ABD’nin Libya’yı işgale yönelik hazırlığı, Bangladeş’deki laik Hasina yönetiminin İslami liderleri idam etmede ısrarı ve Batı’nın bu cinayetler karşısındaki sessizliğinin nedeni sorgulanmaya devam edildi…
Tunus'taki Nahda Hareketi'nin lideri Raşid Gannuşi'nin Arap Baharı sonrası siyasal İslam'a yer kalmadığını açıklaması dikkatlerin yeniden Tunus’a çevrilmesine neden oldu. Hemen peşi sıra Mısır merkezli Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslim) örgütünün din ve siyasi ilişkilerini ayırabileceklerini duyurması bölgede yeni bir dönemin başlayacağı yorumlarını beraberinde getirdi.
Kaynak: Beytullah Demircioğlu, Altınoluk Dergisi, 364. Sayı, Haziran 2016
YORUMLAR