Oruç Tutmak Kimler İçin Sakıncalı?

RAMAZAN ÖZEL

Ramazan orucunu tutmak isteyen hastaların riskli durumda olanları doktor kontrolüne girmeden oruç tutmamalı. Peki oruç tutması sakıncalı olan hastalıklar hangileri?..

RİSKLİ HASTALAR ORUÇ TUTMADAN ÖNCE DOKTORA GÖRÜNSÜN

Oruç tutan kişinin genel durumu, hastalığının derecesi ve kontrol altında olup olmadığı orucun sağlığına zarar verip vermeyeceği üzerinde büyük rol oynuyor. Ayrıca oruç tutulan dönem, iklim ve süre de belirleyicidir.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Umut Karabulut, ailede kalp hastalığı öyküsü kuvvetli olan, diyabet, yüksek kolesterol, hipertansiyon, sigara öyküsü olanların oruç tutmadan önce mutlaka kalp kontrolüne girmeleri gerektiğini belirtiyor. Çünkü oruç ile özellikle iftar sonrası saatlerde yeni gelişen kalp krizinde belirgin bir yoğunlaşma olabiliyor.

ORUÇ TUTMALARI SAKINCALI

Koroner bypass operasyonunun üzerinden 2 aydan az süre geçmiş olanlar, 3 ya da daha fazla ilaç kullananlar, kalp yetersizliği, kalp büyümesi, ciddi kapak hastalığı, kontrolsüz ve dirençli hipertansiyon ya da ciddi ve tekrarlayan ritm bozukluğu olan hastaların ise oruç tutmaları önerilmiyor.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Umut Karabulut, havaların sıcak ve günlerin uzun olmasının kalp yetmezliği olan birinde su, tuz ve potasyum düzeylerinde dalgalanmalara neden olduğunu belirtiyor. Tedavi için verilen idrar söktürücüler ile sıvı kaybı birleşirse ciddi su ve mineral kaybına bağlı tansiyon düşmesi bayılma şuur değişikliği, zeminde varsa böbrek probleminin kötüleşmesi söz konusu olabiliyor.

Ayrıca tedavi edilmemiş bir koroner damar hastası, iftarda aşırı yemek, sigara vb ile kalp spazmı veya kalp krizi gelişebiliyor. Uzun süreli  su ve mineral kaybı kalp kapak hastalığına bağlı nefes şikayetlerine neden oluyor, ritm bozukluklarının da süresi ve sıklığı artabiliyor.