Osmanlı Arşivlerinde Filistin

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yarım asırdan fazla süreden beri Ortadoğu’da kangren haline gelmiş olan Filistin-İsrail meselesine ışık tutacak bir çalışmayı hayata geçirdi. YTB, 3 yıl boyunca Osmanlı arşivlerini tarayarak Filistin ile ilgili belgeleri ortaya koyacak. Bir yıldan beri süren çalışma tamamlandığında Türkçe’nin yanı sıra Arapça ve İngilizceye çevrilerek dünya kamuoyuyla paylaşılacak.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Ortadoğu’nun kanayan yaralarından biri haline gelen Filistin-İsrail meselesine ışık tutacak somut belgeler ortaya koyacak projeyi hayata geçirdi. YTB, Filistin Platformu ile işbirliği halinde Osmanlı Arşivlerinde Filistin Belgeleri başlıklı proje geliştirildi. Proje kapsamında Osmanlı İmparatorluğu Devlet Arşivleri incelenerek bölgede yaşanan sorunlara çözümler üretilecek.

DİĞER ÜLKE ARŞİVLERİ DE İNCELENECEK

3 yıl sürmesi öngörülen projenin geride kalan 1 yılında pek çok belge ve doküman ele alındı. Yaklaşık 400 yıl boyunca Osmanlı Devleti hakimiyetinde bulunan bölgeye ilişkin arazi kayıtları, vakfiyeler, özel mülkiyet, münazaa, miras gibi mahkeme kayıtlarının araştırmaya büyük katkı sunacağı bekleniyor. Konunun pek çok kaynaktan araştırılarak en doğru sonuca ulaşılmasını amaçlayan YTB, Osmanlı Arşivlerinin yanı sıra Filistin’le ilgili belgelerin bulunduğu diğer ülke arşivlerini de yerli ve yabancı uzmanlar eliyle etraflıca tasnif edecek.

5-OTTOMAN JERUSALEM TURKISH SOLDIERS EL-KOUDS  1898-1914

YTB gerçekleştirdiği çalışmanın yanı sıra, Filistin konusuna ilişkin araştırmaları da destekleyecek. Yurtiçi ve yurtdışında yapılan mastır ve doktora tezlerine araştırma bursları veren YTB, projeye ilişkin yeni tezler verilmesini de teşvik edecek. Filistin Platformu merkezinde Filistin’le ilgili yerli ve yabancı kaynakların bulunduğu zengin bir kütüphane oluşturulacak.

FİLİSTİNLİLERİ SAVUNACAĞIZ

Yapılan araştırma ile Filistin halkının hukuki dayanağı olan, kalıcı ve sürdürülebilir savunma zemini elde etmesi sağlanacak. Yerlerinden edilen Filistinlilerin kendilerini uluslararası platformda savunması etkinleştirilmiş olacak. Sahasında uzman akademisyenlerce tarihi yorumları yapılan belgeler katalog haline getirilip ulusal ve uluslararası kamuoyuyla paylaşılacak. Araştırma sonuçları Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak siyaset, uluslararası hukuk ve bilim dünyasına sunulacak. Proje kapsamında elde edilen belgelerin günümüz hukuk davalarına örnek teşkil edecek yorumlar oluşturması bekleniyor. Yapılan çalışmanın Türkiye’nin Filistin konusunda üstleneceği çözüme büyük katkı sunması bekleniyor.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.