Osmanlı Dönemine Ait Belgeler Dijital Ortama Aktarılacak

Araştırmacılar, Ankara ve İstanbul'daki devlet arşivlerinde özeti bulunan milyonlarca belgeyi, her iki ilden de dijital ortamda talep edebilecek.

Devlet arşivlerinde bulunan Osmanlı dönemine ve Cumhuriyet'in ilk dönemlerine ait birçok belge yapılan çalışma sonrasında dijital ortama aktarılacak.

BELGELER ANKARA VE İSTANBUL'DA SUNULACAK

Araştırmacılar, Ankara ve İstanbul'daki devlet arşivlerinde özeti bulunan milyonlarca belgeyi, her iki ilden de dijital ortamda talep edebilecek. Çalışmaların tamamlanmasının ardından milyonlarca belge dijital ortamda araştırmacılara sunulacak.

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini inceleyen araştırmacıların, resmi yazışmalara ve kararlara İstanbul Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı ile Ankara Cumhuriyet Arşivi Daire Başkanlığından ulaşabildiğini söyledi.

GÜNDE 200'ÜN ÜZERİNDE ARAŞTIRMACI GELİYOR

Belgelere ulaşılabilmesi için araştırmacıların önceden belge hangi ildeki arşivde ise oraya gitmesi gerektiğini anlatan Ünal, bazen günde 200’ün üzerinde araştırmacının arşive geldiğine dikkati çekti.

Arşivlerdeki belge ve bilgiye en hızlı şekilde ulaşılması yönünde çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Ünal, dünyada arşivini tamamen dijital ortamda hizmet sunan ülkenin bulunmadığını dile getirdi.

Dünyanın en gelişmiş arşivlerinden olan İngiliz arşivlerinden de belge almak için akademisyenlerin oraya giderek araştırma yaptıklarına dikkati çeken Ünal, tarihi belgelerin tasnif ve restorasyondan sonra dijital ortama aktarıldığı için sürecin hızlı ilerleyemediğini anlattı.

OSMANLI DÖNEMİNE AİT 95 MİLYON BELGE VE 400 BİN DEFTER

Osmanlı dönemine ait yaklaşık 95 milyon belge, 400 bin defter bulunduğunu ifade eden Ünal, şunları kaydetti:

"Dijital ortamda hizmet verebilmek adına son iki yıldır belgelerden görüntü alma hızımızı artırdık. Eskiden yıllık 400 bin görüntü çekilirken, geçen yıl itibarıyla 4,5 milyonun üzerinde görüntü çekildi. Bu hızla devam edersek kısa sürede bütün belgelerimizi dijital ortama aktarmış olacağız. 2016'da belge görüntülerini dijital olarak internet ortamında araştırmaya sunmayı hedefliyoruz. Projenin hayata geçmesiyle herhangi bir akademisyen evinden, bir 'tık'la belgeye ulaşacak. Türkiye 2016'da bunu yaparsa bu projeyi ilk hayata geçiren ülkeler arasında yerini alacak.

Bu kapsamda, şu anda Devlet Arşivlerinde önemli bir hizmet başladı. Artık Ankara'daki akademisyenin İstanbul'a, İstanbul'dakinin Ankara'ya gelmesine gerek kalmayacak. Ankara'ya yakın illerdeki akademisyenler, bu ile gelerek İstanbul'daki belgeye ulaşabilecek. İstanbul'dakiler de aynı."

BELGELER, İSTEYENLERE AYNI GÜN VERİLİYOR

Ünal, "Bugün itibarıyla araştırmacılar, her iki arşivde bulunan analitik fonlara ait belgeleri talep ettiklerinde, bu belgelerin dijital görüntüleri otomasyon sistemine atılıp, talep saatlerine göre aynı gün veya ertesi gün bu görüntüler her iki araştırma salonundan da sistem üzerinden CD veya DVD'ye kaydedilerek alınabilecek" dedi.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.