Osmanlı'da 500 Yıllık Ramazan Geleneği: Baklava Alayı
Osmanlı döneminde her Ramazanın 15. gününde yapılan 500 yıllık gelenek; Baklava Alayı...
Osmanlı Devletinde Kanuni Sultan Süleyman zamanında ilk olarak başlatılan "Baklava Alayı" geleneği Yeniçeri Ocağı'nın 1826 yılında kaldırılmasına kadar devam etti. İstanbul'da her Ramazan büyük bir coşkuyla beklenen bu gelenek halk tarafından merakla beklenen bir gelenekti.
HAKİMİYETİN SEMBOLÜ
Osmanlı Devleti döneminde hükümdarların iftar geleneğine önem vermesi hakimiyetin sembolü niteliğindeydi. En yetenekli baklava ustalarının imal ettiği baklavalar Ramazan ayının olmazsa olmaz geleneklerinden biriydi.
Ramazan ayının ortasında padişahlar tarafından verilen bu gelenek askerlere bir iltifat niteliğindeydi. Her on askere bir sini baklava tepsisi düşecek şekilde hazırlıklar yapılırdı.
Silahta Ağa'nın ilk siniyi padişah adına almasıyla başlayan bu tören nizami bir şekilde her bir siniyi ikişerli şekilde bölünmüş askerlerin yüklenmesiyle devam ederdi. Her bölüğün amirleri önde olmak suretiyle baklava sinilerini taşıyan askerlerin de onun arkasında yer almasıyla saray kapılarından çıkılır, kışlalara doğru yürüyüş başlardı.
HALK BÜYÜK İLGİ GÖSTERİRDİ
İstanbul halkı'da saraydan çıkan "Baklava Alayı"na büyük bir sevgi gösterirdi. Halk içinde bir gelenek haline gelen "Baklava Alayı" Ramazan ayının önemli motiflerinden biriydi.
YENİÇERİ OCAĞI KALDIRILINCA SON BULDU
Osmanlı Devleti'nde bir devlet törenine adını veren baklava Osmanlı padişahlarının hükümdarlığında pekişmesini sağlardı. Baklavayı Osmanlı Devleti'nin saltanatının bir sembolü haline getiren bu gelenek, Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasından sonra son buldu.
Kaynak: Yeni Şafak
OSMANLI'DA RAMAZAN GELENEKLERİ
https://www.islamveihsan.com/osmanlida-ramazan-gelenekleri.html
YORUMLAR