Oyunun Çocuk Gelişimi Açısından Faydaları

Çocuk Eğitimi

Oyun ne kadar geliştirilir ve çocuğa oyun oynama fırsatı ne kadar çok verilirse o oranda faydalı olur.

Oyun, çocuğun içinde bulunduğu en anlamlı dünyadır. Çocuğun düşünme düzeyine, hayallerine, beklentilerine en uygun atmosfer oyundadır. Hayal dünyası geniştir, ne kadar hayal etse duyguları ve düşünme kapasitesi de o denli gelişir. Oyun çocuğun hayallerini yaşaması ve hayal kurması için bir fırsattır.

ÇOCUK GELİŞİMİNDE OYUNUN ÖNEMİ

Oyunda denenen çeşitli roller, olaylar sosyalleşmesi ve hayatı anlaması için bir kapıdır. Dikkat edilirse oyun hayatın bir prototipidir. Oyun ne kadar geliştirilir ve çocuğa oyun oynama fırsatı ne kadar çok verilirse o oranda faydalı olur.

Oyun oynayan çocuk, zaman ve mekân kavramlarına ait bilgileri çok doğal bir ortam içinde öğrenir. Grup oyunlarında bekleme, devam etme, başlama, bitirme, gibi durumlar zaman kavramının yaşam içinde özümlenmesini sağlar. Ayrıca, bahçede, sınıfta değişik köşelerde yapılan etkinlikler de mekân kavramının gelişimini destekleyici niteliktedir. Bunların yanı sıra, çocuk oyun içinde oyun materyallerini değişik durumlarda kullanarak, renkleri birbirine karıştırarak, nesneleri bir kaba doldurup boşaltarak materyallerin niteliksel ve niceliksel özellikleri hakkında bilgi edinir.

OYUNUN ÇOCUĞA KAZANDIRDIKLARI

Oyun için oyuncaklardaki zenginlik de önemlidir. Örneğin; büyük kasların gelişimini destekleyecek; tırmanma aletleri, büyük toplar, yuvarlanma minderleri ve bisiklet. Küçük kasların gelişimini destekleyecek; çeşitli renkli kâğıtlar, makas, boncuk, ip. Hafızasını kuvvetlendirecek problem çözme becerisini arttıracak türden yap-boz, boncuklu hesap tahtası, kukla tahtasının olması her çocuk için gereklidir.

Çocuk için en etkili okul oyun ortamıdır. Çocuğa bir şeyler öğretmek ve vermek bu yolla kolaylaşır. Ebeveynlerin oyuna katılması, çocuğu oyun oynamaya teşvik etmesi çocukla iletişimlerinde, ilişkilerinde çok önemli bir yer tutar.

Ebeveynler bazen çocuklarıyla oyun oynayamama sıkıntısı yaşarlar. Bu kimi zaman anne-babanın çocuk gibi oynamaktan zevk alamaması, yorgunluğu, zaman ayıramaması kimi zaman ise yeterli oyun bilgisine sahip olamayışından kaynaklanır.

Ebeveynler çocuklarıyla oynayabilmek, neşeli vakit geçirmek ve çocuğu oyunda eğitebilmek için yarar sağlayacak kitaplar okumalıdır. Çocuğa ulaşmada en tesirli olan bu iletişim üslubunu, oyunu ihmal etmemeliler.

Ayrıca oyuncak seçilirken çocuğun yaşına uygun olmasına, ağzına atacağı küçük parçalarının ve sivri uçlarının olmamasına özen gösterilmelidir.

Kaynak: Dünya Bülteni