Özbekistan'da Ramazan Zor Geçecek

Nüfusun büyük çoğunluğu Müslüman olan Özbekistan'da Din İşleri İdaresi tarafından yayınlanan genelgede, Müslümanların toplu halde iftar açmaları, cami dışında cemaatle teravih namaz kılmaları ve Kuran-ı Kerim okumaları yasaklandı.

Özbekistan Başbakanlığı’na bağlı Dini İdare (Diyanet İşleri Başkanlığı) Ramazan ayı ile ilgili bir genelge yayınlayarak ülkedeki bütün imamlara gönderdi. Ayrıca Taşkent’teki 115 numaralı camide imamlara brifing verilerek fıkhî sorulara cevap verme, teravih namazlarını kıldırma, Kuran hatmi gibi konularda talimatlar aktarıldı. Toplantıya katılan rejim yanlısı Dini İdare başkan yardımcısı Abdulaziz Mansur “Toplantıda esasen teravih namazlarını organize etmek, Ramazan ayı boyuncaa yapılacak olan Kuran-ı Kerim hatmini kısa yapmak gibi meseleler görüşüldü. Bağımsızlıktan sonra hafızların sayısı arttı, artık bütün camilerimizde hatim indirmek imkanımız var” dedi.

Dini idare yetkilisi Ramazan ayında verilecek iftarlarda israfa yol açmamak için toplu halde iftar yapılmasının da uygun olmadığını savundu. Bunun yanı sıra insan hakları örgütleri ve rejim Muhalifleri Özbekistan hükümetini Müslümanlara baskı uygulamakla suçluyorlar.

ozbek

HALK RUSÇA SOYADI ALMAYA ZORLANIYOR

Özbekistan’da nüfus kaydı idareleri yeni doğan çocuklara Özbekçe soyadı verilmesini reddediyor. Pasaport almak isteyenlere ise isimlerdeki milli ek olan –i, zade, oğlu ya da kızı gibi eklerin kullanılmasına devlet idareleri izin vermiyor.

Özbek dili devlet dili olarak kabul edildikten sonra vatandaşlara milli soyadı verilmesi kanunlaştırılmıştı. Buna rağmen nüfus kaydı idareleri yeni doğanlara Rusça “ov” ya da “ova” ekli soyisimleri (erkeklere Kerimov, kızlara Kerimova gibi) dayatmaya devam ediyor.

Konu hakkında Prag merkezli “Ozodlik” radyosuna konuşan Namangan şehrinde yaşayan genç baba şunları söyledi: “Yakın bir zamanda çocuğumuz oldu. Doğum belgesi almak için Turakurgan şehri nüfus idaresine gittim. Ben yeni doğan çocuğuma Rusça “ov” ya da “ev” ekleri olmayan bir soyadı verilmesini istedim. Ama yetkililer bunun imkansız olduğunu söylediler. Hayrete kapıldım. Biz bağımsız olalı nerede ise çeyrek yüz yıl geçti. Ama hala Ruslara has soyadı almaya zorlanmaktayız.”

Bu radyoya konuşan Turakurgan nüfus kaydı idaresi yetkilisi olayı doğruladı ve “Sizin soyadınız Yusupov ise, çocuğunuzun soyadı da Yusupov olacak. Yusufi ya da Yusuf zade olamaz” dedi.

Özbek dilinin devlet dili olarak kabul edilmesi hakkındaki kanunda konu şöyle açıklanıyor:

“Özbekistan Cumhuriyetinde vatandaşlar milli kimliğine bakmazsızın kendi ismini ve soyadını istediği şekilde yazdırma hakkına sahiptir”

Özbekistan Adalet Bakanlığı yetkilisi de biyometrik pasaport almak isteyen vatandaşlara soyadları milli tarzda “oğlu” ya da “kızı” ekleri ile verilemeyeceğini tasdik etti.

Abdurrahman Ceyhun/ Dünya Bülteni

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.