Paketi Ezilmiş Gıdalardaki Gizli Tehlike
Paketi ezilmiş ambalajlı gıdaların, gözle görülemeyecek yırtılmalara bağlı hava ile teması sonucunda ürünün bozulmasına yol açarak, sağlığı tehdit edebileceği belirtildi.
Paketi ezilmiş ambalajlı gıdaların, gözle görülemeyecek yırtılmalara bağlı hava ile teması sonucunda ürünün bozulmasına yol açarak, sağlığı tehdit edebileceği için satın alınmaması gerektiği bildirildi.
YİYECEKLER SICAK HAVADA ÇABUK BOZULUYOR
Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yaptığı açıklamada, sıcak havanın etkisinin artırmasıyla, yiyecek ve içeceklerin daha kısa sürede bozulma riski taşıdığını söyledi.
VÜCUTTAKİ SIVI DENGESİNİ KORUMAK İÇİN
Özellikle hazır gıdaların tüketiminde dikkatli olunması gerektiğine işaret eden İlhan, yaz aylarında daha çok ter atıldığını, daha fazla sıvıya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. İlhan, başta su olmak üzere ayran, çay, meşrubat, meyve suyu, soda, soğuk çay, kefir gibi birçok içeceğin vücudun sıvı dengesini korumada destek olduğunu anlattı.
YİYECEKLERİN BOZUMAMASI İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Yiyecek ve içeceklerin bozulmaması için serin ve kuru yerde saklanması ve kesinlikle açıkta bırakılmaması gerektiğine dikkati çeken İlhan, bunların hazır ambalajlı gıdalar için de geçerli olduğunun altını çizdi. İlhan, şunları kaydetti:
"Evde hazırladığımız yemekten meyveye, meyve suyundan ayrana kadar hiçbir gıdayı açıkta bırakmamamız, özelliklerine uygun olarak serin ve kuru yerlerde saklamamız gerekli. Ambalajlı satın aldığımız gıda ve içeceklerde de durum aynı.
Birçok ambalajlı gıda koruyucu içermediği için düşündüğümüzün aksine uygun şartlar sağlanamazsa hızla bozulabilir. Örneğin, satın aldığınız paketli meyve suları koruyucu madde içermez. Bu ürünlerin raf ömürlerini pastörizasyon işlemi sağlar. Bu işlem olası tüm mikroorganizmaların üründen uzaklaşması için yapılır. Yani ürünün tamamen doğal olarak korunmasının bir diğer yoludur. Ambalajı açılmadığı, herhangi bir nedenden dolayı hava almadığı veya son kullanma tarihi geçmediği sürece küflenme ve bozulma olasılığı bulunmamaktadır."
AMBALAJI ZEDELENMİŞ GIDALAR TÜKETİLMEMELİ
Ambalajı üzerinde delikler, çatlaklar, yırtıklar bulunan gıda maddelerinin tüketilmemesinin önemine değinen İlhan, ambalajın üzerindeki tüketim tarihinin mutlaka kontrol edilmesi ve tarihi geçmiş gıdaların satın alınmaması gerektiğini bildirdi.
İlhan, "Darbe aldığı açıkça gözlenen, özellikle patlamış, şişme eğilimi gösteren ambalajlardan uzak durun. Ezilmiş ürün paketleri, bizim gözle göremediğimiz derecede yırtılmalara ve ürünün hava ile temas etmesine neden olabilir. Siz bu ürünleri tüketene kadar ise bozulma zaten başlamış veya ürün tamamen bozulmuş olabilir" uyarısında bulundu.