Pare Ne Demek?

NE NEDİR?

Pâ­re: Par­ça, sa­yı, adet, ta­ne gibi anlamlara gelmektedir.

PARE KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

İhvân-ı dîn ve erbâb-ı sıdk u yakîne arz ve ifâde olunur ki:

Hâmil-i varak-pâre-i dervişânemiz Sâmi Efendi veled-i mânevîmiz, eyyâm-ı şebâbını şerîat-i mutahharanın dâire-i necât-bâhiresinde geçirmiş ve Tarîkat-i Aliyye-i Nakşbendiyye’ye hizmet ve o yolda sarf-ı mesâî ve ibrâz-ı ciddiyette bulunmuş.

*****

Bu kadıncağıza iyi bakın. Kim olursa olsun, o bir anadır. O bir ana yüreği taşıyor.” diyerek sürmüş atını ve çölde yavrumu, ciğerpâremi aramış. Bir gün boyunca çölde dolaşmış durmuş. Sonunda susuzluktan can çekişmekte olan oğlumu bulmuş.

*****

Yaşlı ve muzdarip bir hasta, Mâruf-i Kerhî Hazretleri’ne misafir olmuştu. Adamcağız bîçâreydi; saçı dökülmüş, yüzünün rengi uçmuştu; canı, vücûdunu bir çengel gibi pârelemekteydi. Mâruf-i Kerhî Hazretleri, bir yatak serdi ve hastanın istirahatini temin etti.

*****

Eğer kimsesiz biriysen, Abdullah ve Âmine’nin yetimi, ciğerpâresi olan biricik Mâsûm’u düşün!

*****

Şehîdlerin namazlarının kılınması için Hazret-i Hamza -radıyallâhu anhbaşta olmak üzere on şehîd getiriliyor, namazdan sonra dokuzu defnediliyordu. Hazret-i Hamza’nın yanına dokuz şehîd daha getiriliyor, tekrar cenâze namazı kılınıyordu. Böylece Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, amcası, ciğerpâresi ve şehîdlerin efendisi olan bu mübârek şehîdin cenâze namazını defâlarca kılmıştır.