Payitaht Ne Demek?
Pâyitaht: Başşehir, başkent bibi anlamlara gelmektedir.
PAYİTAHT KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER
O büyük devlet, hayâtına son verilirken bile Çanakkale’de mâzinin derinliklerinde kalmış, eski azametli zaferlerle boy ölçüşebilecek yeni ve nihâî bir destan yazmıştır. O derecede ki, iki yüz elli bin vatan evlâdını şehid vermek pahasına, teknik üstünlüğe sâhip üç yüz bin kişilik müstevlî askerlerinin Çanakkale’yi geçmesini engellemiş; izzetini, şerefini ve pâyitahtını korumuştur.
*****
Sâdât-ı kirâmdan (yani Peygamber Efendimiz’in soyundan gelenler) oralarda meskûn ise isimlerini pâyitahtıma bildir. Allâh Rasûlü’nün evlatları hiçbir sûrette sıkıntı ve darlık çekmesin.
*****
Bağdat seferinden muzafferen dönen haşmetli Kânûnî, Hayreddîn Paşa’yı İstanbul’a dâvet etti. Pâdişah fermânı üzerine Hayreddîn Paşa, Akdeniz hâkimiyetini sağlamış olarak pâyitahta geldi ve Sultân’ın huzûruna çıktı.
*****
Bütün muazzam muvaffakıyet ve zaferlerinden sonra Paşa, izzet ve şerefle, alnı ak bir şekilde İstanbul’a döndü. Pâyitaht olan İstanbul, bu eşsiz kahramanını şânına lâyık bir heyecan ile karşıladı.
*****
İşte Peygamber müjdesiyle gerçekleşen bir fetihten sonra Kostantinapol’u İslâmbol hâline getiren de bütün bu vakıfların hizmet sistemi olmuştur. Böylece eski isim tarihe karışmış ve bu belde-i tayyibe, İslâmbol, Dersaâdet, Pâyitaht ve Âsitâne gibi isimlerle devam etmiştir.