Pestisitlerin Zararlarını En Aza İndirmek İçin Dikkat Edilecekler
Gıdalardaki pestisitten nasıl kurtulacağız? En kirli ve en temiz meyveler ve sebzeler nelerdir? Pestisitte riski en aza indirmek için dikkat edilecekler.
İlaç uygulanmış bir gıdadaki pestisiti, ev ortamında tamamen yok etmek mümkün değildir. Sadece miktarını azaltabiliriz ki, bu bile çok önemlidir.
1. Yıkama: Evde uygulayabileceğimiz en basit usûl, yıkamadır. Ancak çeşme altında biraz suya tutmaktan bahsetmiyorum. Gıcır gıcır elimizle ovalayarak akan su altında yıkamakla ilaç kalıntısı miktarını azaltabiliyoruz.
2. Suda Bekletme: Yıkamadan suda bekletip daha sonra duruluyorsak pek tesirli değil. Ancak birinci adımdaki gibi gıcır gıcır yıkayıp bir müddet de suda bekletip durulayabilirsiniz.
3. Sirkeli-Karbonatlı Suda Bekletme: Sirkeli suda bekletme, genelde daha çok bilinir. Fakat pestisitlerin çoğu, aside karşı dirençlidir. Dolayısıyla karbonatlı suda bekletme metodu daha tesirli olmaktadır. İlk adımdaki gibi güzelce yıkadığınız gıda maddelerini, 1 litre suya 1 tatlı kaşığı karbonat olacak şekilde karıştırdığınız suda 15 dakika bekletip durulayabilirsiniz.
4. Kabuk Soyma: En etkili yöntemdir. Pestisitler genelde kabukta ve gıdanın alt ve üst çukur bölgesinde yoğun olarak bulunurlar. Güzelce yıkadığınız gıdayı, kabuğunu soyarak tükettiğinizde pestisite maruz kalma seviyesini an aza indirmiş olursunuz. Meyveleri kabuğuyla tüketmeyi tavsiye ederdik. Ancak artık bu ilaçların kullanımı o kadar fazla ki, kâr-zarar hesabı yaptığımızda, kabuğunu tüketmemek daha mâkul oluyor.
Bu ilaçlar genelde sıcak suda daha iyi çözündüğü için yıkama ve bekletme suyunu ılık yapabilirsiniz. Kabuğuyla kullanmayı tercih ettiğiniz sebze ve meyveleri de sıcak suya mâruz bırakmamanız gerekir. Meselâ çayınıza küçük bir dilim limon atarak içmeyi seviyorsanız, limonun kabuğunu soyup çayınıza eklemeniz gerekir. Limon kabuğunu yıkamış olsanız bile pestisit kalıntısı kalmış olabilir. Sıcak çay, kabuktaki pestisitin çayınıza geçmesine sebep olabilir.
Tarım ilacı konusunda tek kesin çözümün, “organik tarım” olduğunu belirtmiştim. Ancak organik tarım, çok yaygın olmadığından hem organik tarım ürünleri ile diğer ürünler arasında maddî açıdan çok fark bulunmakta, hem de organik pazarlar her yerde olmadığı için herkesin organik ürünlere ulaşımı pek mümkün olamamaktadır.
Bu sebeple yurt dışı kaynaklı bir grup, her yıl dünya genelinde en yaygın olarak tüketilen gıdaları, pestisit kalıntısı açısından inceliyor ve en çok pestisit rastladıklarını “en kirli gıdalar” olarak listelerken daha az pestisit tespit edilenleri ise, “en temiz gıdalar” olarak sıralıyor.
EN KİRLİ VE TEMİZ GIDALAR
Bu listeye göre “en kirli” gıdalar: Çilek, ıspanak, nektarin, elma, şeftali, üzüm, kiraz, armut, domates, patates, acı kırmızı biber
Pestisitler açısından “en temiz” gıdalar: Avokado, mısır, ananas, bezelye, soğan, patlıcan, kuşkonmaz, kivi, lahana, karnabahar, kavun, brokoli, mantar…
Peki bu listeler bize ne ifade ediyor:
Kirli grupta olan gıdaları, daha çok organik tercih edebiliriz. Aldığımız bu gıdaları, kullanmadan önce en iyi şekilde yıkamalıyız. Ev dışı tüketimde (restoran, kafe gibi) mümkünse kirli grupta olan gıdaları tercihten kaçınmalıyız. Buralarda yeterli seviyede yıkanıyor olduğunu söyleyemeyiz.
Temiz grupta olan gıdaları ise, organik olarak bulamıyorsak bile içimiz daha rahat tüketebiliriz. Ev dışı tüketimde tercih edebiliriz.
Kaynak: Tuğba Tuğ, Şebnem Dergisi, Sayı: 186