Peygamber Efendimiz Adına Kurban Kesilebilir mi?
Peygamber Efendimiz adına (Birden fazla kişi para toplayıp) kurban kesilebilir mi? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım açıklıyor.
PEYGAMBER EFENDİMİZ İÇİN KURBAN KESİLİR Mİ?
Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz ümmeti için kurban keserdi. Câbir -radıyallahu anh- şöyle anlatır: “Bir Kurban Bayramı’nda, Allah Resûlü ile musallâda / namazgâhta hazır bulundum. Hutbesini tamamlayınca minberinden indi. Kurbanlık bir koç getirildi. Resûlullah onu kendi eliyle kesti. Keserken de şöyle buyurdu: «Bismillahi vallâhu ekber. Bu, benim adıma ve ümmetimden kurban kesemeyenler adınadır!»” (Tirmizî, Edâhî, 20/1521)
Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz sevabını ümmetine bağışlamak üzere kurban kestiyse müminler de sevabını Hz. Peygamber'e -sallallahu aleyhi ve sellem- armağan etme niyetiyle kurban kesebilir.
Sevabı Peygamberimizin -sallallahu aleyhi ve sellem- mübarek ruhuna bağışlanmak üzere kurban kesmek caizdir. İbni Ömer -rahmetullahi aleyh- umre yapar ve sevabını Resulullah'ın -sallallahu aleyhi ve sellem- ruhuna hediye ederdi.
Cüneydi Bağdadi Hazretleri ile aynı tabakada olan İbnu'l-Muveffak -rahmetullahi aleyh- yetmiş hac yapmış ve sevabını Resulullah'ın -sallallahu aleyhi ve sellem- ruhlarına hediye etmiştir. İbnu Siraç -rahmetullahi aleyh- ise on bin hatim ve bir o kadar da kurban kesip sevabını Resulullah'ın -sallallahu aleyhi ve sellem- mübarek ruhuna hediye etmiştir. (İbni Abidin 2/ 244)