Peygamber Efendimiz’in Çocukları
Peygamber (sav.) Efendimiz’in kaç çocuğu oldu? Peygamberimizin (sav.) çocuklarının isimleri nelerdir? Peygamberimizin (sav.) çocuklarının anneleri kimlerdir? Peygamber (sav.) Efendimiz’in çocukları sırasıyla...
Hz. Muhammed’in (sav.) Hz. Hatîce (r.anha) ile izdivâcından Kasım, Zeynep, Rukıyye, Ümmü Gülsüm, Fatıma ve Abdullah; Hz. Mariye (r.anha) ile izdivâcından ise İbrahim dünyâya geldi.
PEYGAMBERİMİZİN ÇOCUKLARININ İSİMLERİ
- Kasım
- Zeynep
- Rukıyye
- Ümmü Gülsüm
- Fatıma
- Abdullah
- İbrahim
İlk oğlunun ismi Kasım olduğu için Peygamber (sav.) Efendimize “Ebu’l-Kâsım” künyesi verildi. Kasım iki yaşındayken vefât etti. Resûlullâh’ın (sav.) diğer oğlu Abdullah’a, İslâm döneminde dünyâya geldiği için Tayyib ve Tâhir de denirdi. (İbn-i Sa’d, I, 133) O da vefât edince Kureyş müşriklerinden Âs bin Vâil, Peygamber (sav.) Efendimiz hakkında:
“–Bırakınız onu! O ebterdir, nesli devâm etmeyecek bir adamdır. Ölünce adı anılmaz olur. Siz de artık ondan kurtulur ve rahata kavuşursunuz.” dedi.
KEVSER SURESİ NEDEN NAZİL OLDU?
Bunun üzerine Allâh Teâlâ Kevser sûresini inzâl buyurdu:
اِنَّا اَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ. فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ. اِنَّ شَانِئَكَ هُوَ اْلاَبْتَرُ
“Muhakkak Biz Sana Kevser’i verdik. Öyleyse Rabbin için namaz kıl ve kurban kes. Doğrusu asıl adı sanı ortadan kalkacak olan, Sana kin tutan kimsedir.” (el-Kevser, 1-3) (İbn-i Sa’d, III, 7; Vâhidî, s. 494)
Kevser’in kelime anlamı, çokluk, pek çok şey, her şeyin çoğu demektir. Kevser, nübüvvet, Kur’ân, İslâm, hayır, saâdet, şefaat, namaz ve Peygamber (sav.) Efendimiz’in mûcizeleri olarak tefsîr edilmiştir. Sahîh rivâyetlere göre Kevser, Hz. Peygamber’in (sav.) cennetteki havuzunun ismidir. Ümmet-i Muhammed kıyamet günü o havuzun başında toplanacaktır. (Buhârî, Tefsîr, 108)
Allâh’ın Resûlü’nün (sav.) oğlu küçük yaşta vefât edince Hz. Hatîce (r.a.):
“−Ey Allâh’ın Resûlü! Yavrumun sütü taştı. Keşke Allâh onun ömrünü, süt çağını tamamlayıncaya kadar uzatsaydı!” dedi. Bunun üzerine Peygamber (sav.) Efendimiz:
“−O süt devresini Cennette tamamlayacak!” buyurdu. Hz. Hatîce vâlidemiz:
“−Yâ Resûlallâh! Şâyet bunu (kesin olarak) bilseydim çocuğun ölümü nazarımda hafiflerdi!” dedi. Peygamber (sav.) Efendimiz:
“−İstersen Allâh’a duâ edeyim de sana onun sesini işittireyim.” buyurdu. Fakat Hatîcetü’l-Kübrâ (ra.), teslîmiyet ve sadâkat vasfını bir daha göstererek:
“−Hayır, yâ Resûlallâh! Ben Allâh ve Resûlü’nü tasdîk ediyorum.” dedi. (İbn-i Mâce, Cenâiz, 27)
Allâh’ın Resûlü’nün (sav.) dört tane de kızı vardı. En büyükleri Hz. Zeynep idi. O doğduğunda Fahr-i Kâinât (sav.) otuz yaşında idi. Daha sonra Hz. Rukıyye doğdu. (Diyarbekrî, I, 273-274)
Hz. Rukıyye’den sonra Hz. Ümmü Gülsüm, ondan sonra da Hz. Fatıma doğdu. Resûlullâh (sav.), bu esnâda otuz beş yaşındaydı ve Kâbe yeniden inşâ edilmekteydi.(İbn-i Sa’d, VIII, 19-26)
PEYGAMBERİMİZİN SON ÇOCUĞU
Son olarak hicrî sekizinci senede Mâriye vâlidemizden Efendimiz’in (sav.) oğlu İbrahim dünyâya geldi. İbrahim’in ebeliğini Ümmü Râfî (r.a.) yapmıştı. Onun kocası Ebû Râfî (r.a.) doğumu Allâh’ın Resûlü’ne (sav.) müjdeledi. Bu habere çok sevinen Resûlullâh (sav.), ona hediyeler verdi. Yanındakilere de:
“–Bu gece bir oğlum doğdu, ona atam İbrahim’in ismini verdim.” buyurdu. (Müslim, Fedâil, 62)
Hz. İbrâhîm, on yedi veya on sekiz aylık iken hastalandı ve çok geçmeden vefât etti. (Asri Çubukçu, DİA, “İbrâhîm” md., XXI, 273-274)
(Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Hz. Muhammed Mustafâ 1, Erkam Yayınları)
HZ. MUHAMMED’İN (SAV.) ÇOCUKLARININ KISACA HAYATI
- Hz. Kasım (r.a.) Kimdir?
Peygamber (sav.) Efendimizin, Hz. Hatice validemiz ile izdivacından doğan ilk çocuğu Hz. Kasım idi. Bundan dolayı kendisine “Ebül-Kasım” (Kasımın babası) denmiştir. Efendimiz (sav.), Ebûl-Kasım adıyla çağırılmasından hoşlanırdı. Sahabiler de kendisini bu isimle çağırırlardı. Kasım iki sene yaşadı. Mekke’de vefat etti. Peygamberimizin (sav.) çocukları içinde ilk vefat eden Kasım oldu.
- Hz. Zeynep (r.a.) Kimdir?
Peygamber (sav.) Efendimizin dört kızı vardı. En büyükleri Hz. Kasım’dan sonra doğan Hz. Zeynep idi. Annesi Hz. Hatice’dir. Hz. Zeynep doğduğu zaman, Peygamberimiz otuz yaşındaydı. Mekke’de doğmuş olan Hz. Zeynep, hicretin sekizinci senesinde Medine’de vefat etti. Vefatında otuz yaşında bulunuyordu.
Hz. Zeynep’in (r.a.) hayatı için tıklayınız!
- Hz. Rukiyye (r.a.) Kimdir?
Hz. Rukıyye (r.a.) Peygamberimizin (sav.) ikinci kızıydı. Annesi Hz. Hatice’dir. Doğduğu zaman Efendimiz, otuz üç yaşında bulunuyordu.
İslam döneminde Hz. Osman ile evlendi. Habeşistan’a göç eden ilk kafileye eşi Hz. Osman ile birlikte katıldı. Hz. Osman, Habeşistan’dan Mekke’ye dönmüş, oradan da Medine’ye hicret etmişti. Hz. Rukıyye, Bedir Savaşı günlerinde hastalanmış, bu yüzden Hz. Osman, Bedir muharebesinde bulunamamış, hattâ zevcesi başında kaldığı için mazeretliler arasına konulmuştu.
Bedir zaferini Harise oğlu Zeyd, Medineye ulaştırdığı gün Hz. Rukıyye vefat etmişti. Peygamberimiz (sav.) de Bedir Savaşı yüzünden, kızı Rukıyye’nin cenazesinde bulunamamıştı.
Hz. Rukıyye’nin (r.a.) hayatı için tıklayınız!
- Hz. Ümmü Gülsüm (r.a.) Kimdir?
Ümmü Gülsüm (r.a.) İslâmiyet gelmeden önce doğdu. Annesi Hz.Hatice’dir. Bedir savaşının ardından ablası Rukıyye’nin (r.a.) vefatından bir yıl sonra, hicretin üçüncü yılında Hz. Osman ile evlendi.
Hz. Osman’la evlenen Ümmü Gülsüm (r.a.) onunla altı yıl beraber yaşadı. Hicretin dokuzuncu senesi vefat etti. Cenaze namazı Resûl-i Ekrem (sav.) tarafından kılındı. Hz. Ali, Fadl ve Üsâme tarafından defnedildi.
Hz. Osman’a Resûl-i Ekrem’in (sav.) iki kızı: Rukayye ve Ümmü Gülsüm (r.a.) ile evlendiği için “İki nur sahibi” anlamına gelen “Zinnûreyn” denmiştir.
Ümmü Gülsüm’ün (r.a.) hayatı için tıklayınız!
- Hz. Fatıma (r.a.) Kimdir?
Hz. Fatıma (r.a.) Peygamber (sav.) Efendimiz’in en küçük ve fakat en sevgili kızıydı. İlâhî vahiy ilk geldiği zaman, Mekke’de doğdu. Hicretin ikinci senesi Medine’de Hz. Ali ile evlendi. Evlendikleri zaman Hz. Fâtıma 15, Hz. Ali 24 yaşındaydı. Peygamberimiz (sav.), kızı Fâtıma için, yatak çarşafı, iki değirmen, bir su tulumu hazırlamış, Hz. Fâtıma, değirmenlerle su tulumunu, bütün ömrü boyunca kullanmıştı.
Peygamberimiz (sav.), Hz. Ali ve Fâtıma’nın iyi geçinmesini ister, aralarında ihtilâf çıkarsa, onları barıştırırdı.
Hz. Fâtıma, hicretin on birinci senesi, babasından altı ay sonra vefat etti. Peygamber (sav.) Efendimiz’in irtihalinde kızı yirmi beş yaşındaydı. Peygamber (sav.) Efendimiz’in soyunu yaşatan Hz. Fâtıma oldu. Fâtıma’nın (r.a.) Hasan, Hüseyin, Muhsin, Ümmü Gülsüm, Zeynep isimlerinde beş çocuğu oldu. Bunlardan Muhsin, küçükken vefat etmişti.
Hz. Fatıma’nın (r.a.) hayatı için tıklayınız!
- Hz. Abdullah (r.a.) Kimdir?
Peygamberimizin (sav.), Hz. Hatice validemizden olan diğer oğlu Abdullah (r.a.) Mekke’de doğdu. Üç ay yaşadı. İslâm döneminde dünyâya geldiği için kendisine “Tayyip ve Tâhir” de denirdi. (İbn-i Sa’d, I, 133)
- Hz. İbrahim (r.a.) Kimdir?
İbrahim (r.a.) Peygamber (sav.) Efendimizin en küçük ve en son evladıydı. Hicretin sekizinci senesi Medine’de doğdu. İbrahim, Mâriye validemizden dünyaya gelmiş, on yedi veya on sekiz aylıkken vefat etmişti.
Resûl-i Ekrem (sav.) Efendimiz, İbrahim’in doğumundan çok memnun olmuş, yedinci günü bir ziyafet vermiş, fukaraya sadaka dağıtmış, oğluna İbrahim Peygamberin adını koymuştu. Çünkü, Resûl-i Ekrem’in (sav.) Hz. Hatice’den doğmuş olan erkek çocukları küçük yaşlardayken vefat etmişlerdi. Diğer zevcelerinden de evlâdı olmamıştı.
Ebû Rafiın zevcesi Selmâ, yeni doğan İbrahim’e sütannelik yapmıştı. Buhârî, Ümmü Seyf’in İbrahim’i emzirdiğini bildirmektedir. Peygamberimiz (sav.), sütanneye uğrar, İbrahim’i görür, okşar ve öperdi.
Hz. İbrahim, on yedi veya on sekiz aylık iken hastalandı ve çok geçmeden vefât etti.
Resûl-i Ekrem (sav.) Efendimiz, oğlunun cenaze namazını kılmış, Abbâs oğlu Fadl, Zeyd oğlu Üsâme ve Maz’un oğlu Osman (r.a.) Hz. İbrahim’i mezarına indirmişti. Hz. İbrahim Cennetü’l Baki mezarlığına defnedildi.
YORUMLAR
Çok güzel olmuş
Allah razı olsun proje ödevime çok yardımcı oldu
Allah razı olsun
peki ayşe onun kızlarından mıydı merak ettim sorularda iki kızını buldum
Ayşe validemiz peygember efendimizin kızı değil eşi.
Çok güzel olmuş allah razı olsun
Güzel bilgiler çok güzel olmuş
Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) in
adını dünyadaki herkes duyuyor hem de 5 Vakit Hiç kimse unutmadığı gibi her yeni yetişen nesiller bile duyuyor tanıyor seviyor ben de. Asıl Kureyş müşriklerinden Âs bin Vâil in adını bilen çok az ben bile ilk defa gördüm adını kim olduğunu karaktersizin. Allah herşeyi hakkıyla bilendir kimin ne olduğunu.
Allah razı olsun
Çok güzel olmuş
Çok güzel olmuş
Abi evet gerçekten çok güzel olmuş he abi bu arada ben senin kanalına abone olup like attım he
bide ben seni çok seviyorum vede ben senin takipçinin
HARIKA OLMUS ÇOK GUZEL
Gerçekten çok güzel olmuş Allah razı olsun
Allah sizden razı olsun
Allah razı olsun..Kisa ve öz güzel bilgiler edindik..
Sağolun çok bilgilendik
çok teşekürler
Allah sizden razı olsun hiç din yolundan dönmeyi aminnnnnnnnnnnnn
ALLAH razı olsun emek vermişsiniz
Çook güzel olmuş ellerinize sağlık
Teşekkürler gerçekten güzel