Peygamber Efendimizin Dört Vazifesi
Dâr-ı bekâya göçmeden evvel Peygamberimizin pek çok vazifesi ve salâhiyeti vardır.
Rasûlullah’ın, peygamber olarak pek çok vazifesi ve salâhiyeti vardır. Ancak bunlar içerisinde Cenâb-ı Hakk’ın, O’na verdiği şu dört vazife temâyüz etmekte ve daha da ehemmiyet kazanmaktadır:
1- İlâhî vahyi telâkkî etmek. Bu keyfiyet Peygamber Efendimiz’in dâr-ı bekâya irtihâlleriyle nihâyete ermiştir.
2- Ruhlarda tasarruf etmek sûretiyle insanların iç âlemini tezkiye edip düzeltmek. Yani insan terbiyesi ve ahlâk nizâmı… Bu salâhiyet ehl-i tasavvuf tarafından devam ettirilegelmektedir.
3- Dînin emir ve nehiylerini müessese ve nizâm hâlinde tatbîk eden ve canlı tutan idârî otoriteye sâhip olmak. Yani siyasetin, Kitap ve Sünnet çizgisinde devam etmesini sağlamak. Bu salâhiyet de halîfeler tarafından devralınıp devam ettirilmiştir.
4- Kur’ân-ı Kerîm’le nâzil olan ahkâm ve hakîkatleri, hadîs-i şerîflerde ve Siyer-i Nebî’de vârid olduğu üzere şerh ve îzah etmek. Rasûlullah’ın bu ilmî otoritesi ictihad makâmına erişen salâhiyet sâhibi âlimlere âittir. Nitekim salâhiyetli âlimler, değişen zaman ve şartlara göre, Kitap ve Sünnet’i temel alarak hüküm çıkarmışlardır. Zira cihânşümûl bir din olan İslâm, bu sâyede her asırda insan hayatını tanzim edebilmektedir.
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, 40 Soru 40 Cevap, Erkam Yayınları, 2011