Peygamber Efendimizin Yangın Tavsiyesi
Peygamber (s.a.s.) Efendimiz ateşi neden düşman olarak nitelendirdi? Yangın çıkmaması için neler yapmalıyız? Peygamberimizin (s.a.s.) evde yangın çıkmaması için yaptığı tavsiye.
Ebû Mûsâ radıyallahu anh şöyle dedi:
Medine’de bir ev, geceleyin ev halkı ile birlikte yanmıştı. Durum Peygamber Efendimiz’e haber verilince:
– “Ateş size düşmandır. Uyuyacağınız zaman onu söndürünüz” buyurdular. (Buhârî, İsti’zan 49 ; Müslim, Eşribe 101. Ayrıca bk. İbni Mâce, Edeb, 46)
DOĞAL AFETLERE KARŞI TEDBİR ALMAK HER MÜSLÜMANIN GÖREVİ
Yangın, insanoğlunun karşılaştığı bazı kere önlenemez âfetlerden biridir. Bizlere düşen görev deprem, sel, fırtına vb. âfetlere karşı, gücümüzün yettiği oranda tedbirler almaktır. Yangın gibi, ihmal sonucu meydana gelen âfetlere karşı ise daha tedbirli ve dikkatli davranmak bir vazifedir. Özellikle parlamasından ve tutuşmasından korktuğumuz ateşi evimizde olduğu gibi, bağımız ve bahçemizde, ormanlık, ağaçlık mıntıkalarda da söndürmeyi ihmal etmemek gerekir.
Çünkü küçük bir ihmalin ne büyük felâketlere yol açtığını her gün gözlerimizle görüyor ve basın-yayın organlarından öğreniyoruz. İşte Peygamber Efendimiz bizi bu konuda uyarmakta, dikkatimizi çekmekte ve yapacağımız ilk işin ne olduğunu haber vermektedir. Uyku bir nevi küçük ölüm olduğu için, özellikle uyumadan önce evlerimizdeki ocağı, sobayı veya tehlikeli olabilecek diğer ısıtıcıları söndürmeyi tavsiye etmektedir.
Ateşin düşman olarak nitelendirilmesinin sebebi, mala ve cana verdiği zarardan dolayıdır. Çünkü kişinin canına ve malına kasteden, ona en büyük zararı veren düşmanıdır. Bu sebeple, insan en etkili tedbiri düşmanına karşı alır. Resûlullah Efendimiz’in ateşi düşmana benzetmesi bu yüzdendir.
Hadisten Öğrendiklerimiz
- Felâketlere karşı tedbir kulun görevidir.
- Uyumadan önce ateşi söndürmek, sünnete uygun bir davranıştır.
- Peygamberimiz’in irşadına uymak, başımıza gelecek zarar ve felâketlerden bizi korur.
Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları
YORUMLAR