Peygamberimiz Çocuklarla Nasıl Şakalaşırdı?
Peygamber Efendimizin çocuk sevgisi ve çocuklarla yaşadığı şakalaşmalar.
Rasûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- çocukları çok severdi. Enes b. Mâlik -radıyallahu anh- buyurur:
– Rasûlullah, çocuklara karşı insanların en şefkatlisi idi. Abdullah bin Ömer -radıyallahu anh-, Rasûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- ’in torunları Hasan ve Hüseyin için:
– “Dünyadaki iki reyhanım benim” buyurduğunu bildirir.
Enes bin Mâlik -radıyallahu anh- da: Onları koklayıp bağrına bastığını ve onlara dua ettiğini bildirir.
Usâme b. Zeyd -radıyallahu anh- ise:
– Rasûlullah beni bir dizine, Hasan b. Ali’yi de öteki dizine oturtur, sonra ikimizi birden bağrına basar ve:
– “Ey Rabbım, bunlara rahmet et, ben bunlara karşı çok merhamet duyuyorum” buyururdu. Şüphesiz ki Rasûlullah efendimizin sevgi ve şefkati yalnız kendi torunlarına karşı değildi. Şöyle buyururdu:
“Küçüklerine şefkat göstermeyen bizden değildir.” (Ebû Dâvûd, Edeb 68)
DAİMA ÇOCUKLARA KARŞI HASSAS VE ANLAYIŞLI OLMAYI TEŞVİK ETTİ
Peygamberimiz sallallahu aleyhi sellem, kız- erkek ayırmaksızın çocuklara karşı olan sevgi ve şefkatini çok çeşitli şekillerde ve her fırsatta en ne- zih şekilde göstermiştir. Anne, baba ve büyükleri daima çocuklara karşı hassas ve anlayışlı olmaya davet ve teşvik etmiştir.
Muhtelif sahabilerce verilen haberlere göre, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- çocukları kucaklar, müsaid yerlerinden öper, okşar, bineğine alır, selâm verir, gönüllerini alır, hastalandıklarında ziyaretlerine gider, şakalaşır, onları eğlendirir, omuzuna, sırtına bindirir, onları asla azarlamazdı. Hatta sevmek için kucağına aldıkları zaman, üzerine akıtsalar bile kızmazdı. Bu vaziyette, başkalarının da çocuğa müdahale etmelerini kabul etmezdi.
Yusuf b. Abdillah b. Selâm -radıyallahu anh- anlatır ki:
– Çocukluğumda Rasûlullah beni Yûsuf diye isimlendirdi, kucağına aldı ve başımı okşadı.
Abdullah b. Büsr: Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-’e yemek ikram ettiklerini, yemekden sonra âdeti üzere, hane halkına dua buyurduğunu, sonra da başını okşayarak bu çocuk bir asır yaşayacak, buyurduğunu, haber vermişdir.
KENDİSİNİ İLK KARŞILAYANI ÖNÜNE BİNDİRİRDİ
Abdullah b. Cafer -radıyallahu anh- buyurur: Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- seferden dönerken ben, Hasan ve Hüseyin’den biri ile karşılamaya çıkardık. O da kendisini ilk karşılayanı önüne, diğerini de arkasına bindirir, Medine’ye kadar öylece getirirdi.
Enes b. Mâlik -radıyallahu anh- anlatır: Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-’in “Esselâmü aleyküm ya sıbyân selâm size ey çocuklar” diye selâm verdiğini, çok sevdiği kuşu ölmüş olan bir çocuğa ise “Ya Eba Umeyr, küçük kuşun ne oldu?” diye hatırını sorduğunu, onu üzgün görünce de tesellî ettiğini nakleder.
Mahmud b. Rebi’ anlatır: Kendisi henüz beş yaşlarında iken, Peygamber efendimizin bir kovadan ağzına su alarak üzerine püskürttüğünü söyler. Bu, Rasûlullah - sallallahu aleyhi ve sellem- efendimizin çocuklarla şakalaşmasının bir örneğidir.
Ya’lâ b. Mürre de: Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-’in bir davete giderken çocuklarla oynamakta olan torunu Hüseyin’i götürmek istediğini, fakat Hüseyin’in, dedesini görünce kaçmaya başladığını ve Rasûlullah efendimizin onun arkasından çocuk gibi sağa sola sallanarak koştuğunu anlatır. (İbni Mâce, Mukaddime 11)
BENİM 10 ÇOCUĞUM VAR HİÇBİRİNİ ÖPMEDİM
Ebû Hüreyre -radıyallahu anh-:
Torunlarından birini öpen -sallallahu aleyhi ve sellem-’i görünce Akra bin Habis’in: Benim on çocuğum var hiç birini öpmedim, dediğini Rasûlullah’ın ona:
– “Merhamet etmeyene, merhamet olunmaz” cevabını verdiğini belirtir. Ayrıca, Medineli bir zâtın:
– Benim bir oğlum var, buluğ çağına geldi, hâlâ onu bir defa olsun öpmüş değilim dediğini duyunca Sallallahu aleyhi ve sellemin ona da:
– “Allah merhameti kalbinden söküp atmışsa, ben ne yapayım?” (Bunda benim günahım ne?) buyurduklarını, kaydeder.
Ayrıca Rasûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- çocuklarına ihtimam gösteren anne ve babaları da över, takdir ederdi.
Kaynak: Sâdık Dânâ, Âile Saâdeti, Erkam Yayınları